Ester Pollack, Daniel Suhonen och Sigurd Allern. Foto: Eva Lindblad/Fredrik Mårtenson
"Regeringen bör ta initiativ till en maktutredning som reder ut hur framväxten av en stor – och till stora delar dold – lobbyingsektor påverkar politiska processer och väljarnas inflytande". Det skriver Ester Pollack, Daniel Suhonen och Sigurd Allern på DN Debatt (15 maj 2020). Foto: Eva Lindblad, Katalys (Suhonen), Fredrik Mårtenson (Pollack/Allern).


De fortsätter:

"Pr-branschens explosiva expansion har skapat jordmån för framväxten av en ny typ av professionell politisk elit med mycket svaga band till vanliga väljare och medborgare. När politik­utveckling förvandlas till en vara på en marknad, är risken stor att tilliten till politikerna, partierna och demokratin undergrävs".
 

Läs mer: "Öka karantänstiden för politiker som vill gå över till det privata"


Därför lanserar de nu tre förslag för att motarbeta denna utveckling:

  1. Perioden med karantän och ämnesrestriktion bör förlängas och den bör omfatta fler toppolitiker och rådgivare i Regeringskansliet samt myndighetschefer.
  2. Ett offentligt lobbyregister bör skapas för ökad transparens för kontakter mellan politiker, topptjänstemän och representanter för organisationer, bolag och konsultbyråer.
  3. Regeringen bör tillsätta en maktutredning för att granska hur en allt större och undanskymd lobbyingsektor påverkar det politiska beslutsfattandet.
     

Läs mer: ”Politikutveckling har blivit en vara på en marknad” (DN, 2020-05-15)

 

Citaten som vi hämtat från denna debattartikel i DN och som vi återpublicerat här på ims.su.se är ett uttryck för de tre skribenternas egna åsikter. Skribenterna

Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet
Sigurd Allern, professor emeritus i journalistik vid universitetet i Oslo
Daniel Suhonen, chef fackliga idéinstitutet KatalysTidigare artiklar i ämnet

Lagförslag om politikerkarantän (DN, 2018-02-22)

”Svårt se klart när kapitalets lobbyister har partibok från S” (DN, 2018-02-22)

Ladda ned rapporten Svängdörrarnas förlovade land