Amerikansk gränsvakt spanar längs gränsfloden Rio Grande Foto: © U.S. Customs and Border Protection
Amerikansk gränsvakt spanar längs gränsfloden Rio Grande. GENREBILD. Foto: © U.S. Customs and Border Protection


TV: Maria Nilsson förklarar bildens betydelse 

– Jag tror inte att en bild kan göra det. Utan den kan vara ett instrument i debatten. Och på något sätt konfronteras vi med de här svåra frågorna när vi tittar på den här bilden, säger Maria Nilsson till SVT och ifrågasätter samtidigt hur stor effekt spridningen av ett foto som detta eller bilden på den drunknade treårige kurdiske pojken som dog längs Turkiets stränder hösten 2015 verkligen har. 

Läs även: Reportern avslöjar historien bakom den tragiska bilden (på engelska)

Maria Nilsson är samtidigt bekymrad över de etiska aspekterna när liknande bilder av döda människor sprids. 

– Det kommer man ju inte ifrån, säger hon. 

Maria Nilsson Foto: Niklas Björling © 2019
Maria Nilsson Foto: Niklas Björling © 2019


Läs även: Bilden som chockar världen – pappa och dotter döda vid mexikanska gränsen (SVT, 26 juni 2019)

I september 2015 kommenterade medieforskaren Anja Hirdman, Stockholms universitet, i SVT bilden på den treårige kurdiske pojken som drunknade när hans familj försökte fly över Medelhavet i början av september 2015. 
 

Mer om Maria Nilsson

Universitetslektor och studierektor i journalistik vid IMS. Internationell erfarenhet av forskning, undervisning och redaktionellt arbete som skrivande journalist.
Disputerade 2003 vid University of Iowa, USA, med en avhandling om bildjournalistikens villkor i 1970-talets Spanien under övergången från Francos diktatur till demokrati.
Hennes forskning omfattar bl.a. Hur pressen skildrade terrorattacken på Drottninggatan visuellt, Kartläggning av nyhetsbilden i svensk dagspress 1995-2013 samt Bildjournalistik och redaktionella processer.