Photo: Mike Bonanno heading a demonstration. © Press image
Mike Bonanno heading a demonstration. Photo: © Press image

Filmfestival ska ge nya perspektiv på klimatet | SvD

I morgon visas dokumentärfilmen “The Yes Men Are Revolting” (2014) på kvartersbiografen Bio Rio. I filmen uppmärksammar satirduon ”The Yes Men”, i vilken Igor Vamos och hans kumpan Jacques Servin ingår, klimatfrågan. Igor Vamos som till vardags forskar vid en teknisk högskola i New York är kritisk till USA:s president Trump och hans miljöpolitik:

- Han har överlåtit ansvaret för avregleringen till den industri som förstör vår miljö, säger han.

Se trailern för The Yes Men are revolting

Som pappa är Igor Vamos orolig för vad denna politik kommer leda till.

– Mänsklighetens framtid står på spel, men det saknas en tydlig politisk vilja till förändring, säger han och tillägger att det vore ett brott mot kommande generationer att inte försöka väcka liv i klimatfrågan.

Här är hela festivalprogrammet

Som forskare har han inte stött på några trovärdighetsproblem när han kombinerat rollen som forskare med rollen som satiriker.

– För vår del har vi använt oss av små lögner för att kunna berätta allmänt accepterade vetenskapliga sanningar till en bred publik via mainstream-medier. Och det är inte samma sak som “fake news”-begreppet, säger han.

Professor Miyase Christensen, Stockholms universitet, är en av flera arrangörer av Crosscuts som i snart tio år har forskat om hur miljöfrågor kommuniceras.

- Komikerduon The Yes Men avslöjar företags girighet och politiskt hyckleri genom sin träffande satir, säger hon.

Även kollegan och filmprofessorn Jan Olsson från Institutionen för mediestudier sitter i den filmjury som bedömer de insända bidragen i festivalens kortfilmstävling.

Svante Emanuelli

För ytterligare information

Miyase Christensen, festivalarrangör och professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Stockholms universitet, e-post miyase.christensen@ims.su.se

Fakta

Den internationella filmfestivalen “Crosscuts Stockholm Environmental Humanities Festival for film & text” äger rum 23-25 november 2018. Evenemanget finansieras av forskningsrådet FORMAS och KTH. Och arrangeras av Miyase Christensen och hennes kollegor på EHL (The Environmental Humanities Laboratory) vid KTH: Marco Armiero, chef EHL, Jacob von Heland, forskare och Sofia Jonsson, administrativ koordinator.

Igor Vamos är tidigare frilansjournalist, manusförfattare och producent, som gjort sig känd för filmerna ”The Yes Men” (2003), “The Yes Men Fix the World” (2009), “The Yes Men Are Revolting” (2014) och “When The Storm Fades” (2018). Tillsammans med Jacques Servin (Andy Bichlbaum) bildade Igor Vamos (Mike Bonanno) satirduon ”The Yes Men” i slutet av 1990-talet.