Jens Mikkelsen strax innan prisutdelningen i Filmhuset 20 september. Foto: Henrik Schröder © 2018
Jens Mikkelsen innan prisutdelningen i Filmhuset. Foto: Henrik Schröder © 20 sept. 2018


Sydsvenskan erbjöd dem då ett vikariat. Erfarna reportrar sattes i arbete med att faktagranska deras upptäckt. Deras avslöjande publicerades. Och de belönades med Föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden 2005. Då ringde en känd grävande journalist upp Jens Mikkelsens gamla redaktion på Sydsvenskan:

– Det var Janne Josefsson som vrålade ut sina gratulationer. Och Aktuellt ägnade 12 minuter av sin kvällssändning åt vårt avslöjande, säger Jens Mikkelsen som vid tiden för publiceringen hade gått vidare till en praktikplats på konkurrerande tidningen Skånska Dagbladet.

Under årens lopp har Jens Mikkelsen avslöjat allt från väktares våld mot pojkarna på Malmö Central till bostadsföretaget HSB:s gräddfiler i Lund och han har beskrivit olika familjeöden med stor finkänslighet.

Trots att han utöver årets Cordelia Edvardson-pris har belönats med en rad prestigefyllda journalistpriser genom åren är han inte mätt.

– Det är livsfarligt att bli mätt i det här jobbet. Man får inte bli nöjd. Man blir aldrig fullärd, säger Jens Mikkelsen och tillägger:

– Varje jobb har sina utmaningar. Man träffar hela tiden nya människor. Det finns alltid nya historier. Jag kan inte tänka mig att göra något annat.

Trots att mediebranschen ofta beskrivs som en bransch i kris är han optimistisk.

– Det har alltid varit tal om kris. ”Det är omöjligt att få jobb” - det har man pratat om ända sedan jag gick journalistutbildningen. Men det kommer alltid finnas behov av duktiga journalister. Det är jättebra om man kan ny teknik. Å andra sidan – berättandet har ju i stora drag sett likadant ut i 1000 år! En bra berättelse är alltid en bra berättelse och det gäller att lära sig hantverket: research, intervjuteknik och dramaturgi. Vilken plattform den sedan presenteras på är inte så viktigt, säger Jens Mikkelsen.
Svante Emanuelli
 

Jens Mikkelsen har tilldelats

Cordelia Edvardson-priset (2018)
Publicistklubbens Stora Pris (2018)
Wendelapriset (2016 och 2018)
Stora Journalistpriset (2008)
Guldspaden (2005 samt 2008)