Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson
Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson


Hon tillägger att:
– För det första är det ju så att mer sensationella brott och våldsbrott väcker större intresse. Det mediala intresset för brottstyper varierar väldigt mycket, men just det mest dramatiska är också det som passar medielogiken betydligt mer. Och därför ser vi naturligtvis mycket mer rapportering och uppmärksamhet för den typen av brott - än för exempelvis stöldbrottslighet, säger Ester Pollack


VIDEO: Se hela seminariet "Sverige behöver en nationell strategi för att stärka landets städer".

Samtidigt menar hon att brottsjournalistik även kan bidra med samhällskritik och fördjupande analyser av rättsystemet. För populärmedierna är denna typ av journalistik en kommersiellt gångbar vara som spelar på sensationslystnad.

– Brottsjournalistik är väldigt mycket av förstasidesjournalistik - att locka läsare och tittare. Det är en publikmarknad, som "vi" är väldigt intresserade av, säger Ester Pollack. 

Enligt henne är vi i vår samtid väldigt upptagna av brottsberättelser om mord och våld både i samhället i stort, i mediernas nyhetsförmedling och i fiktionen där hon nämner internationellt storsäljande svenska deckare som ett exempel.

Läs mer om den Västsvenska Arenans seminarium på almedalsveckans hemsida.