JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Info

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Jesper Huor tar en paus efter en skyndsam vandring i Fem tigrars dal. Foto: Jesper Huor

Han förutsåg talibanernas återkomst till makten

Jesper Huor, författare och lärare i journalistik konstaterar utan glädje i SvD att hans elva år gamla förutsägelse om att talibanerna en dag skulle återvända till makten nu besannats.

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd

Forskare: "Informationskriget om Gaza har trappats upp till ett digitalt förtryck mot palestinier"

Israels attacker mot medier i Gaza väcker internationell uppståndelse. Men i dag är det snarare den digitala sfären som utgör den viktigaste fronten i informationskriget, och maktrelationerna online speglar de på marken. Censuren av palestinska användare har blivit ett digitalt förtryck, skriver professor Kari Andén-Papadopoulos, Stockholms universitet, i en debattartikel som publicerades i kulturdelen på dn.se under söndagen.

Byggnaden där Norrmalmstorgsdramat utspelade sig för många år sedan. Foto: Gamma-Man © Mostphotos

Pollack blickar tillbaka på Norrmalmstorgsdramat

Den 23 aug 1973 gick en maskerad man in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Det 5 dagar långa gisslandrama som följde blev en massmedial nagelbitare. Ester Pollack, professor i journalistik, och Cecilia Åse, genusprofessor Stockholms universitet blickar i det senaste avsnittet av Bildningspodden tillbaka på händelsen.

corona

VIDEO: Så har nyhetsmediernas coronarapportering varit

Har redaktionerna klarat av uppdraget att dels förmedla viktig samhällsinformation till medborgarna, dels kritiskt granska myndigheterna och makthavarna? Det var en av flera frågor som diskuterades i ett live-streamat seminarium där bl.a. Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, medverkade i under onsdagen.

Nils Funcke medverkade i Uppdrag Granskning den 3 mars 2021. Foto: Skärmdump SVT

JMK:s forskare och experter kommenterade flitigt i medierna

Under mars och april kommenterade flera av JMK:s forskare och experter nyhetshändelser i medierna. Kristina Widestedt, Maria Nilsson, Andreas Widholm, Jesper Huor, Christian Christensen, Nils Funcke, Ester Pollack och Sigurd Allern kommenterade allt från bråket på Bulletin till prins Philips död.

Annika Olsson Foto: Barry Henderson

Prix Europa-vinnare blir ny radiolärare på JMK

Hennes längtan efter att skriva ledde henne till journalisthögskolan i början av nittiotalet. Men under praktiken väcktes intresset för radio. – Jag märkte snart att jag älskade radions snabbhet, mångfald av uttryck och närhet till människorna, säger prisbelönta journalisten Annika Olsson som nyligen rekryterats som radiolärare till JMK.

Erik Palm Foto: Göran Segeholm © Norstedts

JMK rekryterar prisbelönt undersökande journalist

Hans avslöjanden har skapat rubriker och samhällsdebatt. I veckan gavs den prisbelönte journalisten Erik Palms bok om H&M:s tidigare styrelseordförande Stefan Persson ut som pocket. I en intervju med IMS berättar han om sina grävreportage och sin nya tjänst vid JMK.

Kvinnor med munskydd på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos

Medieforskare vill se hur och var stockholmarna fick information om covid-19

I tisdags fick medieforskarna Christian Christensen och Miyase Christensen vid Stockholms universitet, beskedet att de tilldelats 997 000 kronor från det statliga forskningsrådet Formas för ett ettårigt forskningsprojekt om Covid-19, medier och förtroende i Stockholm. Nu vill de undersöka hur och var huvudstadens alla invånare fick den viktiga coronainformationen.

Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson

Så förhåller du dig källkritiskt till konspirationsteorier

"Idag översköljs vi med information om corona-pandemin. Hur genomskådar vi desinformation under en kris? Vem – eller vilka – i informationsflödet kan vi lita på"? Det frågar sig Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet, i tidskriften Nio till Fem som ges ut av Tjänstemän och Akademikers Arkiv.

Arctic landscape, arctic tundra and ice of the Arctic Ocean. Photo: Avstraliavasin/Mostphotos

Forskare: ”Klimatförändringen i Arktis är av avgörande betydelse för vår planet"

– I år uppmättes rekordlåga nivåer för havsisen i Arktis, säger professor Miyase Christensen, Stockholms universitet. Klockan 17:00 ikväll kommer hon att tala om hur den politiska maktkampen hotar regionens framtid - under ett webbinarium anordnat av Arctic Circle Mission Council.

Svenska löpsedlar beskriver striden om presidentposten i USA. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Intensiva novemberveckor för flera medieforskare med USA-valet i fokus

Under början av november har flera forskare vid Institutionen för mediestudier medverkat i flera inslag och reportage - med presidentvalet i USA den 3 november i klart fokus. Men även andra ämnen har avhandlats som exempelvis New York Times bristande källkritik. Här är hela listan (OBS! alla inslag har dock inte publicerats på webben).

Idag öppnar vallokalerna i USA. Foto: Zkolra

Se IMS medieforskare kommentera USA-valet i TV4 på onsdag

Vilken väg väljer USA? Ca kl. 16:18 på onsdag 4 november kommenterar medieforskarna Maria Nilsson och Christian Christensen, Stockholms universitet, presidentvalet i TV4:s valbevakning. En rättelse har tillfogats texten med justerad uppgift om dag och sändningstid.

Den 3 november 2020 avgörs kampen om Vita huset. Foto: Serrnovik © Mostphotos

USA-expert: ”Biden har fördel - men Trump kan absolut vinna”

Samtidigt som kampen om väljarna hårdnar kommer Trump och Biden under måndagen att besöka några av de delstater som förväntas avgöra presidentvalet i USA den 3 november. Men vem vinner imorgon? I en intervju med IMS avslöjar medieforskaren och USA-kännaren Christian Christensen, Stockholms universitet, att han i nuläget inte vågar satsa pengar på någon av de två kandidaterna.

Christian Christensen

USA-valet: Forskare ser en jämnare spelplan vad gäller sociala medier

I onsdags kommenterade Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, i Expressen, Biden och Trumps sociala mediestrategier i presidentvalet i USA.

Den sista presidentvalsdebatten sänds natten till fredag 23 oktober (sv. tid). Foto Maria Dryfhout

Forskare kritiserar NBC för programkrocken

Efter Trumps insjuknande i covid-19 avböjde han att delta i en andra debatt på distans. Biden bokade då in en utfrågning i ABC. När NBC sedan erbjöd Trump ett liknande programkoncept vid samma tidpunkt, var det många som lyfte på ögonbrynen. Hur skulle väljarna nu kunna följa båda utfrågningarna samtidigt?

Studenter

Dags att söka till våren 2021

Vi har kurser och program på grundnivå och avancerad nivå både för dig som söker direkt efter gymnasiet och/eller har studerat tidigare på högskolenivå. Flera av våra kurser och program ges även på engelska. Vad väljer du?

Mot andra världar Foto: SVT/Faktabruket

Han skildrar uppväxtens rollspelsvärld
 i ny dokumentär

Journalisten Jesper Huor som tidigare skildrat mänsklighetens värsta sidor, vänder nu blicken tillbaka till sin uppväxt och rollspelens förtrollade värld. I en intervju med IMS berättar han om sin nya dokumentär som skildrar detta fenomen.

JMK-biblioteket
terminsstart
JMK Leading Research Environment
Schema

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Sök schema i universitetets utbud (inloggning krävs)

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Hitta oss på Twitter