JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd

Forskare: "Informationskriget om Gaza har trappats upp till ett digitalt förtryck mot palestinier"

Israels attacker mot medier i Gaza väcker internationell uppståndelse. Men i dag är det snarare den digitala sfären som utgör den viktigaste fronten i informationskriget, och maktrelationerna online speglar de på marken. Censuren av palestinska användare har blivit ett digitalt förtryck, skriver professor Kari Andén-Papadopoulos, Stockholms universitet, i en debattartikel som publicerades i kulturdelen på dn.se under söndagen.

Byggnaden där Norrmalmstorgsdramat utspelade sig för många år sedan. Foto: Gamma-Man © Mostphotos

Pollack blickar tillbaka på Norrmalmstorgsdramat

Den 23 aug 1973 gick en maskerad man in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Det 5 dagar långa gisslandrama som följde blev en massmedial nagelbitare. Ester Pollack, professor i journalistik, och Cecilia Åse, genusprofessor Stockholms universitet blickar i det senaste avsnittet av Bildningspodden tillbaka på händelsen.

corona

VIDEO: Så har nyhetsmediernas coronarapportering varit

Har redaktionerna klarat av uppdraget att dels förmedla viktig samhällsinformation till medborgarna, dels kritiskt granska myndigheterna och makthavarna? Det var en av flera frågor som diskuterades i ett live-streamat seminarium där bl.a. Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, medverkade i under onsdagen.

Islamic State photos 'show Palmyra temple destruction', BBC reported in 2015 Photo: Jihadist website

Destroy all idols | JMK Higher Seminar

Journalism teacher and writer, Jesper Huor, presents his work in progress "Destroy all idols" during the JMK Higher Seminar on September 16.

Professor Alexa Robertson, Stockholms universitet. Foto: Svante Emanuelli © 2018

Medieforskare: "Chockerande att Israel bombade hus med så stora mediebolag"

– Vi har sett det här förut. Under Gazakriget 2014 så gjorde Israel journalister och mediebolag i Gaza till mål. Men det är mer chockerande och flagrant den här gången, att man bombade hus med så stora mediebolag, säger medieforskaren Alexa Robertson i ett inslag som sändes i SVT på måndagen där hon kommenterade Israels attacker mot mediehus i Gaza.

Dagstidningar. GENREBILD. Foto: Claudio Divizia © Mostphotos

Debattörer: Mediestöd ska inte berika ”den som har”

Motiveringen för press- och mediestöd måste vara att stärka nyhetsmångfald och den demokratiska infrastrukturen, inte att berika de största mediehusen. Det skriver Ester Pollack, Sigurd Allern och Daniel Suhonen på SvD Debatt, och avvisar samtidigt Tidningsutgivarnas förslag om förändrade stödformer till medierna.

Biden commits to cutting U.S. emissions in half by 2030. Photo: Daniel Megias © Mostphotos

Call For Papers: SAGE Special Issue with Earth in focus

SAGE guest editor and Stockholm University professor Miyase Christensen welcomes contributions from a wide variety of research fields to an upcoming special issue of the International Journal of Cultural Studies - On Mediations and the Environment: Earth in Focus.

Nils Funcke medverkade i Uppdrag Granskning den 3 mars 2021. Foto: Skärmdump SVT

JMK:s forskare och experter kommenterade flitigt i medierna

Under mars och april kommenterade flera av JMK:s forskare och experter nyhetshändelser i medierna. Kristina Widestedt, Maria Nilsson, Andreas Widholm, Jesper Huor, Christian Christensen, Nils Funcke, Ester Pollack och Sigurd Allern kommenterade allt från bråket på Bulletin till prins Philips död.

Övergiven gummibåt och flytvästar på ön Kos, Grekland. Foto: Berkut © Mostphotos. Arkivbild.

Forskare: Främlingsfientliga idéer normaliseras i det offentliga samtalet

I ett nytt nummer av Nordicom Review presenterar gästredaktörerna Mattias Ekman och Christian Christensen, Stockholms universitet, forskning som undersöker relationen mellan ett allt råare offentligt samtalsklimat och den högerpopulistiska våg som svept över Europa under de senaste decennierna.

Jesper Huor Foto: Eva Lindblad 1001bild.se/Norstedts pressbild

Huor i SvD: "Drabbades bildstormarna av gudinnans förbannelse?"

När Islamiska staten intog Palmyra 2015 förstörde den bland annat en två tusen år gammal lejonstaty. Få visste då vad inskriptionen på lejonets tass betyder. Om detta kåserade Jesper Huor, journalisten och journalistikläraren vid Stockholms universitet, i en understreckare i SvD den 9 april 2021.

Trump elected U.S. president Screen shot: CNN © 2016

Forskare: "Få kommer sakna den massiva överrepresentationen av Trump i bevakningen"

Under Trumps år i Vita huset blev medierna en måltavla för presidenten. Å andra sidan innebar hans utspel fler läsare. Medieforskaren Christian Christensen, Stockholms universitet, uppger till DN att han nu hoppas på en mindre ”ytlig” bevakning av presidenten som person, och ett ökat fokus på fördjupande rapportering om landets ekonomiska, sociala och kulturella problem.

Betonglejon på Drottninggatan där terrordådet ägde rum 7 april 2017. Foto Svante Emanuelli © 2018

Forskare i samtal om journalistik och terror

För två veckor intervjuades medieforskaren Maria Nilsson, Stockholms universitet, i tidskriftspodden "The J Word" om sin forskning kring hur svenska medier skildrade terrordådet på Drottninggatan i sina bildval.

Annika Olsson Foto: Barry Henderson

Prix Europa-vinnare blir ny radiolärare på JMK

Hennes längtan efter att skriva ledde henne till journalisthögskolan i början av nittiotalet. Men under praktiken väcktes intresset för radio. – Jag märkte snart att jag älskade radions snabbhet, mångfald av uttryck och närhet till människorna, säger prisbelönta journalisten Annika Olsson som nyligen rekryterats som radiolärare till JMK.

Aftonbladets inlägg om Alsings död var det som skapade mest interaktion. Foto: Svante Emanuelli

Forskare: Adam Alsings död skapade mest interaktion på Facebook

Under coronaåret har inlägg om dödsbud, personliga vittnesmål och upplyftande nyheter varit det som skapat mest engagemang på Facebook. Det visar en genomgång som SVT berättade om den 17 mars. Och Andreas Widholm, docent i journalistik, Stockholms universitet ser flera gemensamma nämnare hos de poster som skapat mest interaktion.

Erik Palm Foto: Göran Segeholm © Norstedts

JMK rekryterar prisbelönt undersökande journalist

Hans avslöjanden har skapat rubriker och samhällsdebatt. I veckan gavs den prisbelönte journalisten Erik Palms bok om H&M:s tidigare styrelseordförande Stefan Persson ut som pocket. I en intervju med IMS berättar han om sina grävreportage och sin nya tjänst vid JMK.

Ester Pollack

Pollack medverkade i P3-dokumentär om Estonia

I måndags friade Göteborgs tingsrätt två män som åtalats för brott mot lagen om gravfrid vid den förlista färjan Estonias vrak. Samma dag sändes dokumentären Estonia och rättegången om gravfriden i P3, där medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, medverkade.

Erika Theissen Walukiewicz Foto: Karin Sundkvist

Erika Theissen Walukiewicz successfully defended her PhD thesis today

Erika Theissen Walukiewicz successfully defended her PhD thesis 'Ethical Encounters' at Stockholm University on February 5.

Info

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson

Medieforskare varnar för ökad ojämlikhet under pandemin

"När covid-19 bemästrats, öppnas ett tillfälle att vrida samhällsutvecklingen åt rätt håll", det skriver medieforskarna Ester Pollack och Sigurd Allern, med flera i en debattartikel som publicerades i DN i helgen.

Maya Rudolph och Kristen Wiig delar ut Oscar för bästa kostym 2020. Foto: Phil McCarten © A.M.P.A.S.

Modeforskare blickar tillbaka på röda mattans historia

När Luise Rainer helt oväntat vann en Oscar 1938, ringdes hon in med kort varsel och mottog priset i ett elegant nattlinne. Men tiderna har förändrats. – I dag är skådespelarna ofta ambassadörer för olika varumärken, säger modeforskaren Elizabeth Castaldo Lundén, Stockholms universitet, till Damernas värld.

Christian Christensen Foto: Skärmdump SVT

Forskare: Svårt att avgöra om Trump kommer bli martyr

I tisdags diskuterade SVT Utrikesbyrån om inte en andra riksrätt mot Trump kan leda till att han blir politisk martyr efter att han lämnat Vita huset. Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, är dock osäker på om riksrättsprocessen kommer att stärka den tidigare presidentens ställning.

Presidentens numera nedstängda twitterkonto. Foto: Rafael Henrique

USA-expert: Aggressiva attacker mot medier har lämnat djupa sår

– Det som vi sett under fyra år, de ganska aggressiva attackerna mot amerikanska medier det lämnar djupa sår, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, i en kommentar till Expressen TV idag om utvecklingen av medieklimatet i USA.

Den 8 januari stängde Twitter sedan ned Trumps konto permanent. Foto: Skärmdump SVT.

Experter ger sin syn på avstängningen av Trump från sociala medier

Flera sociala plattformar har stängt av Donald Trumps konton efter stormningen av kongressbyggnaden i USA den 6 januari. Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, hoppas att de amerikanska teknikjättarna ska fundera igenom sina innehållspolicyer. Samtidigt varnar hans kollega yttrandefrihetsexperten och journalistikläraren Nils Funcke för konsekvenserna av IT-bolagens agerande.

Ny ledning tillträder i januari 2021

Professor Anja Hirdman och professor Marina Dahlquist har av rektor utsetts till prefekt respektive ställföreträdande prefekt vid Institutionen för mediestudier för de kommande tre åren (1 jan. 2021 - 31 dec. 2023). Peter Erell är fortsatt administrativ chef och ingår i institutionens ledning sedan förra året.

Kvinnor med munskydd på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos

Medieforskare vill se hur och var stockholmarna fick information om covid-19

I tisdags fick medieforskarna Christian Christensen och Miyase Christensen vid Stockholms universitet, beskedet att de tilldelats 997 000 kronor från det statliga forskningsrådet Formas för ett ettårigt forskningsprojekt om Covid-19, medier och förtroende i Stockholm. Nu vill de undersöka hur och var huvudstadens alla invånare fick den viktiga coronainformationen.

Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson

Så förhåller du dig källkritiskt till konspirationsteorier

"Idag översköljs vi med information om corona-pandemin. Hur genomskådar vi desinformation under en kris? Vem – eller vilka – i informationsflödet kan vi lita på"? Det frågar sig Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet, i tidskriften Nio till Fem som ges ut av Tjänstemän och Akademikers Arkiv.

Ett exempel på hur politiker blir nyhetsproducenter. Foto: Skärmdump 2022 med Alice och Pär

Ny studie visar hur politiska aktörer ”parasiterar” på det traditionella nyhetsformatet

I takt med att medielandskapet förändras har gränserna för traditionellt nyhetsinnehåll och politisk kommunikation som presenteras i ett journalistiskt format börjat luckras upp. Det är inte lika enkelt att avgöra vad som är vad. I en ny studie uppmärksammar medieforskarna Mattias Ekman och Andreas Widholm, Stockholms universitet, fenomenet ”parasiterande nyheter” som innebär att politiker byter sida och själva blir nyhetsproducenter.

Arctic landscape, arctic tundra and ice of the Arctic Ocean. Photo: Avstraliavasin/Mostphotos

Forskare: ”Klimatförändringen i Arktis är av avgörande betydelse för vår planet"

– I år uppmättes rekordlåga nivåer för havsisen i Arktis, säger professor Miyase Christensen, Stockholms universitet. Klockan 17:00 ikväll kommer hon att tala om hur den politiska maktkampen hotar regionens framtid - under ett webbinarium anordnat av Arctic Circle Mission Council.

Svenska löpsedlar beskriver striden om presidentposten i USA. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Intensiva novemberveckor för flera medieforskare med USA-valet i fokus

Under början av november har flera forskare vid Institutionen för mediestudier medverkat i flera inslag och reportage - med presidentvalet i USA den 3 november i klart fokus. Men även andra ämnen har avhandlats som exempelvis New York Times bristande källkritik. Här är hela listan (OBS! alla inslag har dock inte publicerats på webben).

Idag öppnar vallokalerna i USA. Foto: Zkolra

Se IMS medieforskare kommentera USA-valet i TV4 på onsdag

Vilken väg väljer USA? Ca kl. 16:18 på onsdag 4 november kommenterar medieforskarna Maria Nilsson och Christian Christensen, Stockholms universitet, presidentvalet i TV4:s valbevakning. En rättelse har tillfogats texten med justerad uppgift om dag och sändningstid.

Den 3 november 2020 avgörs kampen om Vita huset. Foto: Serrnovik © Mostphotos

USA-expert: ”Biden har fördel - men Trump kan absolut vinna”

Samtidigt som kampen om väljarna hårdnar kommer Trump och Biden under måndagen att besöka några av de delstater som förväntas avgöra presidentvalet i USA den 3 november. Men vem vinner imorgon? I en intervju med IMS avslöjar medieforskaren och USA-kännaren Christian Christensen, Stockholms universitet, att han i nuläget inte vågar satsa pengar på någon av de två kandidaterna.

Christian Christensen

USA-valet: Forskare ser en jämnare spelplan vad gäller sociala medier

I onsdags kommenterade Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, i Expressen, Biden och Trumps sociala mediestrategier i presidentvalet i USA.

Den sista presidentvalsdebatten sänds natten till fredag 23 oktober (sv. tid). Foto Maria Dryfhout

Forskare kritiserar NBC för programkrocken

Efter Trumps insjuknande i covid-19 avböjde han att delta i en andra debatt på distans. Biden bokade då in en utfrågning i ABC. När NBC sedan erbjöd Trump ett liknande programkoncept vid samma tidpunkt, var det många som lyfte på ögonbrynen. Hur skulle väljarna nu kunna följa båda utfrågningarna samtidigt?

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd

Forskare: Bilder som dokumenterar Syrienkonflikten riskerar att utplånas

När de arabiska upproren utbröt för snart tio år sedan började videoaktivister i Syrien att dokumentera protesterna. Sedan regimen återfått kontrollen riskerar nu det unika historiska källmaterialet att gå förlorat, säger professor Kari Andén-Papadopoulos.

Studenter

Dags att söka till våren 2021

Vi har kurser och program på grundnivå och avancerad nivå både för dig som söker direkt efter gymnasiet och/eller har studerat tidigare på högskolenivå. Flera av våra kurser och program ges även på engelska. Vad väljer du?

Mot andra världar Foto: SVT/Faktabruket

Han skildrar uppväxtens rollspelsvärld
 i ny dokumentär

Journalisten Jesper Huor som tidigare skildrat mänsklighetens värsta sidor, vänder nu blicken tillbaka till sin uppväxt och rollspelens förtrollade värld. I en intervju med IMS berättar han om sin nya dokumentär som skildrar detta fenomen.

JMK-biblioteket
terminsstart
JMK Leading Research Environment
Schema

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Sök schema i universitetets utbud (inloggning krävs)

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Hitta oss på Twitter