JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Info

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Skylt med texten Stängt Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos 2012

Avvikande öppettider under december

JMK-bibliotekets öppettider under december.

Ett exempel på hur politiker blir nyhetsproducenter. Foto: Skärmdump 2022 med Alice och Pär

Ny studie visar hur politiska aktörer ”parasiterar” på det traditionella nyhetsformatet

I takt med att medielandskapet förändras har gränserna för traditionellt nyhetsinnehåll och politisk kommunikation som presenteras i ett journalistiskt format börjat luckras upp. Det är inte lika enkelt att avgöra vad som är vad. I en ny studie uppmärksammar medieforskarna Mattias Ekman och Andreas Widholm, Stockholms universitet, fenomenet ”parasiterande nyheter” som innebär att politiker byter sida och själva blir nyhetsproducenter.

Arctic landscape, arctic tundra and ice of the Arctic Ocean. Photo: Avstraliavasin/Mostphotos

Forskare: ”Klimatförändringen i Arktis är av avgörande betydelse för vår planet"

– I år uppmättes rekordlåga nivåer för havsisen i Arktis, säger professor Miyase Christensen, Stockholms universitet. Klockan 17:00 ikväll kommer hon att tala om hur den politiska maktkampen hotar regionens framtid - under ett webbinarium anordnat av Arctic Circle Mission Council.

Svenska löpsedlar beskriver striden om presidentposten i USA. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Intensiva novemberveckor för flera medieforskare med USA-valet i fokus

Under början av november har flera forskare vid Institutionen för mediestudier medverkat i flera inslag och reportage - med presidentvalet i USA den 3 november i klart fokus. Men även andra ämnen har avhandlats som exempelvis New York Times bristande källkritik. Här är hela listan (OBS! alla inslag har dock inte publicerats på webben).

Idag öppnar vallokalerna i USA. Foto: Zkolra

Se IMS medieforskare kommentera USA-valet i TV4 på onsdag

Vilken väg väljer USA? Ca kl. 16:18 på onsdag 4 november kommenterar medieforskarna Maria Nilsson och Christian Christensen, Stockholms universitet, presidentvalet i TV4:s valbevakning. En rättelse har tillfogats texten med justerad uppgift om dag och sändningstid.

Den 3 november 2020 avgörs kampen om Vita huset. Foto: Serrnovik © Mostphotos

USA-expert: ”Biden har fördel - men Trump kan absolut vinna”

Samtidigt som kampen om väljarna hårdnar kommer Trump och Biden under måndagen att besöka några av de delstater som förväntas avgöra presidentvalet i USA den 3 november. Men vem vinner imorgon? I en intervju med IMS avslöjar medieforskaren och USA-kännaren Christian Christensen, Stockholms universitet, att han i nuläget inte vågar satsa pengar på någon av de två kandidaterna.

Ett av presidentens twitterkonton. Foto: Rafael Henrique

USA-valet: Forskare ser en jämnare spelplan vad gäller sociala medier

I onsdags kommenterade Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, i Expressen, Biden och Trumps sociala mediestrategier i presidentvalet i USA.

Den sista presidentvalsdebatten sänds natten till fredag 23 oktober (sv. tid). Foto Maria Dryfhout

Forskare kritiserar NBC för programkrocken

Efter Trumps insjuknande i covid-19 avböjde han att delta i en andra debatt på distans. Biden bokade då in en utfrågning i ABC. När NBC sedan erbjöd Trump ett liknande programkoncept vid samma tidpunkt, var det många som lyfte på ögonbrynen. Hur skulle väljarna nu kunna följa båda utfrågningarna samtidigt?

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd

Forskare: Bilder som dokumenterar Syrienkonflikten riskerar att utplånas

När de arabiska upproren utbröt för snart tio år sedan började videoaktivister i Syrien att dokumentera protesterna. Sedan regimen återfått kontrollen riskerar nu det unika historiska källmaterialet att gå förlorat, säger professor Kari Andén-Papapopoulos.

Studenter

Dags att söka till våren 2021

Vi har kurser och program på grundnivå och avancerad nivå både för dig som söker direkt efter gymnasiet och/eller har studerat tidigare på högskolenivå. Flera av våra kurser och program ges även på engelska. Vad väljer du?

POSTPONED: JMK Higher Seminar: Kari Andén-Papadopoulos

The JMK Higher Seminar with Kari Andén Papadopoulos, professor in Media and Communication Studies, that was scheduled to take place on December 3 has been cancelled.

Mot andra världar Foto: SVT/Faktabruket

Han skildrar uppväxtens rollspelsvärld
 i ny dokumentär

Journalisten Jesper Huor som tidigare skildrat mänsklighetens värsta sidor, vänder nu blicken tillbaka till sin uppväxt och rollspelens förtrollade värld. I en intervju med IMS berättar han om sin nya dokumentär som skildrar detta fenomen.

Studera hos oss HT20
JMK-biblioteket
terminsstart
JMK Leading Research Environment
Schema

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Sök schema i universitetets utbud (inloggning krävs)

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Hitta oss på Twitter