JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Testbild. Foto: SVT

Medieforskare kritisk till M:s förslag om avskaffande av public service

Flera medieforskare reagerade igår på stockholmsmoderaternas förslag om att helt avskaffa public service, som antogs vid deras stämma i lördags. – Det är ett antidemokratiskt förslag i Donald Trumps och Steve Bannons anda, sade Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Tropisk fisk och korallrev. Foto: Laurentiu Iordache © Mostphotos

Hållbarhetsforum 2019: Demokrati, populism och hållbar utveckling

Den 29 oktober anordnas Hållbarhetsforum 2019 med tema Demokrati, populism och hållbar utveckling. Syftet är att skapa en plattform för nätverkande, erfarenhetsutbyte och framtida samverkansmöjligheter.

Christian Christensen

Så påverkades Brexit-omröstningen av medierna

En stor andel av de brittiska medierna ställde sig bakom Brexit-kampanjen under folkomröstningen 2016 då Storbritanniens framtid i EU skulle avgöras. Som en följd av detta saknas också en kritiskt granskande journalistik av de politiker som nu vill kvittera ut ett brexit. Det hävdar Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, som i lördags medverkade i SVT.

Indiens huvudstad New Delhi. GENREBILD. Foto: SavvaPanf Photo © 2018 Mostphotos.

Forskare: Inga toaletter för kvinnor i indisk public service-tv

I fjol avslutade IAWRT, en internationell organisation för kvinnor i mediebranschen, ett 4-årigt jämställdhetsprojekt som bedrivits i Indien, Uganda, Tanzania, Kenya och Sydafrika. Greta Gober beskriver IAWRT-medlemmarnas erfarenheter av detta projekt i en ny handbok för jämställdhet i mediebranschen.

Storbritanniens och EU:s flaggor. Foto: Jan Miks © Mostphotos

SVT: Brittisk tidningsdöd banade väg för Brexit, menar forskare

– Många studier har visat att lokalpressens nedgång i Storbritannien har varit en starkt bidragande orsak till brexits framgång, säger medieprofessor Michal Krzyzanowski, som igår medverkade i SVT Kulturnyheterna.

Professor Anna Roosvall Foto: Svante Emanuelli © 2017

ETC: "Klimatjournalistiken måste bli ansvarsutkrävande"

Mediernas bevakning av klimatförändringar och behovet av att förhindra dem tycks öka till antalet. Men hur ser det ut innehållsmässigt, rent kvalitativt, undrar Anna Roosvall, Stockholms universitet, i en debattartikel i Nyhetsmagasinet ETC. Hon vill se ett större ansvarsutkrävande av politiker för hur vi bemöter de stora klimatutmaningar vi står inför.

Professor: Högerpopulismen vill skapa moralpanik i Europa

– Först skapar högerpopulisterna ett problem, sedan förstorar de det och till sist erbjuder de en lösning. De vill skapa moralpanik i samhället, och det ligger i deras intresse att hålla det vid liv, säger medieprofessor Michal Krzyzanowski, som nu besöker Stockholms universitet. Han har undersökt hur högerpopulismen påverkat den europeiska medie- och samhällsdebatten om Brexit och flyktingkrisen.

Treåringen försvann under familjesemestern i portugisiska Praia Da Luz 2007. Foto: Erich Schlager

Forskare: True crime om brott görs ofta utan anhörigas medgivande

I tisdags intervjuades medieforskaren Ester Pollack, IMS i PP3 om de etiska frågor som väcks när medier producerar true crime-journalistik, dvs. reportage om verkliga brott, gränsandes till underhållning. Ofta tillfrågas inte de anhöriga och ibland körs de bara över.

Professor Anna Roosvall Foto: Svante Emanuelli © 2017

Professor: Klimatförändring får inte bli en separat fråga i media

– Medierna har ett stort ansvar för rapporteringen om klimatförändringarna, sa professor Anna Roosvall, Stockholms universitet, till finska miljötidningen Vihreä Lanka i måndags (25 mars 2019).

Michal Krzyzanowski i JMK-salen. Foto: Svante Emanuelli © 5 december 2018

‘Crisis’ as a Populist Imaginary? Discursive Shifts in Media and Politics

On Wednesday 27th March Bonnier professor Michal Krzyzanowski gave a public lecture at JMK. In his talk he addressed the ‘Crisis’ as a Populist Imaginary?

Anja Hirdman/Anna Roosvall Foto: Anna Karin Landin/Svante Emanuelli © 2016/2018

Forskare: "Klimatstrejken är en viktig rörelse"

– Det är ju en strejk som handlar om att ta ansvar för klimatet och för framtiden, säger forskaren Anna Roosvall, Stockholms universitet, som deltog i fredagens skolstrejk i Stockholm för klimatet.

Rotterdam Foto: Amanda Heldring

Amanda Heldring - utbytesambassadör VT19

"Ta steget och sök", tycker Amanda. Hon var på utbyte i Rotterdam HT18.

#Metoo WordArt: Svante Emanuelli © 2018

Forskare: "Instafeminismens känslofokus är inte unikt"

Efter #MeToo har instagramfeminismen gjort sitt intåg med bl.a. Cissi Wallin, Elaine Eksvärd och Mia Skäringer. Medieforskaren Anja Hirdman, Stockholms universitet, kommenterade detta fenomen i SvD förra helgen.

Indiens huvudstad New Delhi. GENREBILD. Foto: SavvaPanf Photo © 2018 Mostphotos.

Forskare: Inga toaletter för kvinnor i indisk public service-tv

I fjol avslutade IAWRT, en internationell organisation för kvinnor i mediebranschen, ett 4-årigt jämställdhetsprojekt som bedrivits i Indien, Uganda, Tanzania, Kenya och Sydafrika. Greta Gober beskriver IAWRT-medlemmarnas erfarenheter av detta projekt i en ny handbok för jämställdhet i mediebranschen.

Polisbil. GENREBILD. Foto: Michael Hoffman © Mostphotos

Forskare: True crime talar till våra värsta mardrömmar

Podden Serial har belyst brister i ett nu 20 år gammalt mordfall. När HBO nu också lanserat en serie om samma rättsfall, intervjuades Ester Pollack igår i SVT om det stora intresset för true crime-genren.

Svenska fans under fotbolls-VM i Ryssland i juni 2018. Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos

"Sverige används ofta som ett argument för och emot olika saker"

I fredags släppte Svenska institutet en årsrapport som visar att "bilden av Sverige utomlands är övervägande positiv". Professor Christian Christensen, Stockholms universitet, medverkade samma dag i SR Studio Ett för att prata om detta.

Böcker

Avvikande tider vecka 22

Måndag 27 maj är biblioteket sporadiskt bemannat. Biblioteket är helt stängt på Kristi himmelsfärd, torsdag den 30 maj. Fredag den 31 maj är biblioteket öppet men obemannat. När biblioteket är obemannat är det endast tillgängligt för JMK-studenter med passerkort.

Wikileaks and global information warfare

Welcome to a lecture on Wikileaks and global information warfare on October 3, at JMK.

Viktigt

Alla studenter! Institutionen för Mediestudier byter läroplattform till hösten

Från och med höstterminen 2018 så kommer alla kurser på IMS (Filmvetenskap, Journalistik, Medie- och kommunikationsvetenskap och Modevetenskap) att använda SU's nya läroplattform - Athena - för sina kurswebbar. Tidigare har eget Intranät och Mondo använts, men dessa avvecklas.

Hösten 19
JMK Leading Research Environment
Terminsstart VT19

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Forskningsnätverk

ET-puff

Hitta oss på Twitter