JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Info

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Tampere Hall Foto: Laura Vanzo © Visit Tampere

Mediekonferens i Tampere går online

Årets IAMCR-konferens i Tampere kommer att genomföras som en rad onlineaktiviteter för de inbjudna forskarna. Från IMS sida deltar professor Ester Pollack och professor Alexa Robertson.

Vita huset i Washington D.C. Foto: Samuel Borges © Mostphotos

Professor: "Trumps splittrande retorik har hamnat under hårdare granskning"

USA:s president Donald Trump har skapat ett nytt sätt att tala på offentligt som grundar sig i uttryck av vrede, enligt journalistikprofessor Karin Wahl-Jørgensen vid universitetet i Cardiff. Under ett besök vid Stockholms universitet i januari betecknade hon hans retorik som "angry populism".

Konfederationssymbolen tas nu bort från Mississippis flagga. Foto: Brandy McKnight Mostphotos

Christensen: "Går inte längre att försvara användandet av sydstatsflaggan"

För drygt en vecka sedan beslutade Mississippis delstatskongress att ta bort sydstatssymbolen ur sin flagga. På söndagen kommenterade Christian Christensen, Stockholms universitet, detta i DN.

Christian Christensen

Hela listan: Sveriges 8 viktigaste medieforskare

Professor Christian Christensen, Stockholms universitet, listas som en av Sveriges åtta mest inflytelserika medieforskare i en ny studie av sociologen och medieforskaren Johan Lindell, Uppsala universitet, som valt att granska sitt eget skrå.

Det nya coronaviruset. Foto: CDC

Forskare: Myndigheternas rekommendationer är tydliga – men inte varför

– Som boende i Stockholm ser man väldigt ofta att människor inte håller två meters avstånd. Särskilt ute på gatan eller i matbutiken, säger professor Christian Christensen, Stockholms universitet. I måndags kritiserade han i DN de svenska myndigheternas coronarekommendationer, som han anser skapar viss förvirring i vardagssituationer.

USA:s flagga. GENREBILD. Foto: Andrey Popov © Mostphotos

Forskare: Missnöjet i USA har bubblat under ytan i decennier

— Det har bubblat under ytan i decennier, säger Christian Christensen i en kommentar till GP efter den senaste tidens protester i USA mot polisens övervåld mot afroamerikanska medborgare.

Ester Pollack, professor i journalistik. Foto: Skärmdump Kulturhuset Stadsteatern

"Vem kan vi lita på i det här flödet"?

– Överallt pratas det om corona. Ja, och vem kan vi lita på i det här flödet? Det frågar sig medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet.

Nils Funcke Foto: Okänd

Funcke: "Covid-19 har på vissa håll angripit detta konstitutionella immunförsvar"

Sedan det visat sig att flera kommuner runt om i landet nekat journalister rätten till att få ut uppgifter om vilka äldreboenden som drabbats av coronavirus, gick yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i torsdags ut på GP Debatt.

Pollack och Allern kritiserar politikers nära band till lobbyingsektorn. Foto: Svante Emanuelli

DEBATT: "Lobbyister använder public affairs-konsulter som dold påtryckarmakt"

"Avslöjandena av hur resursrika lobby­ister använder public affairs-konsulter som en dold politisk påtryckarmakt har med tiden blivit många", skriver medieforskarna Ester Pollack och Sigurd Allern tillsammans med Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, i en opinionsartikel som DN Debatt publicerade i fredags.

Maria Nilsson Foto: Niklas Björling © 2019

Forskare vill se hur medierna bildmässigt skildrar vår nya vardag under coronakrisen

När landets lärosäten övergick till distansundervisning i mars, var det många anställda som började arbeta hemifrån. Maria Nilsson som forskar om bildjournalistik vid IMS är en av dessa. Hon vill undersöka hur medierna i sina bilder skildrar människors nya vardag under coronakrisen.

BBC. Foto: Mostphotos

Johnsons attack mot BBC befaras få konsekvenser i Sverige

Den brittiske premiärministern Boris Johnson vill hårdbanta BBC. Medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, befarar att detta utspel kan få konsekvenser även i Sverige. Det rapporterade Svenska Dagbladet i början av februari.

Övningskörning. Foto: Pownibe/Mostphotos

Forskare: "Ilska är den känslomässiga basen"

Ett radioinslag som sändes i P4 Gotland snedvinklades av invandringsfientliga medier på nätet. – Man skapar sammanhang för sina egna syften, sade Ester Pollack, professor i journalistik, Stockholms universitet, till helagotland.se tidigare i år.

VIDEO: Watch H.M. King Carl XVI Gustaf's speech to the nation. Photo: Peter Knutson/The Royal Court

Expert: The king's speech to the nation eases the sense of danger

Two weeks ago H.M. King Carl XVI Gustaf gave a speech to the nation. Media researcher Kristina Widestedt, at Stockholm University, specialized in the role of royals in society, told Politico on Wednesday that: "A comforting message helps ease the imminent sense of danger".

ansökan ht2020

Nu öppnar ansökan för hösten 2020

16 mars - 15 april kan du ansöka till våra utbildningar. Läs mer om vad vi erbjuder för höstterminen 2020 här.

Stockholm University Journalism professor Ester Pollack. Photo: Jens Lasthein

Så undviker du falsk information i sociala medier

Journalistikprofessorn och författaren Ester Pollack som forskat om källkritik tipsar dig om hur du kan undvika att vilseledas av falsk information i sociala medier. 

Medieforskaren Anna Roosvall gästar Scenpodden

Professor Anna Rosvall diskuterar metoo i Scenpodden

Hur har mediedebatten kring metoo sett ut i Sverige? Går det att dra några slutsatser? Hur har metoo påverkat regissörers och skådespelares arbete på scenen? Vad gör en intimitetskoordinator och vilka verktyg finns för att regissera intima scener och simulerad sex på scen och film? Möt Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Institutionen för mediestudier, och Malin B. Erikson, intimitetskoordinator för scen och film, pedagog/coach och regissör.

ÄLVSBYN 14 MARS 2018. Helikopter 14. Foto: Hampus Hagstedt, Försvarsmakten

Funcke uppmanar regeringen att stärka yttrandefriheten

I söndags uppmanade Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och journalistiklärare vid Stockholms universitet, regeringen att tillsätta en utredning för att kunna "återge grundlagarna deras styrka" efter det att de två senaste revisionerna av yttrandefrihetsgrundlagarna tillfört nya blottor. I en debattartikel i DN skriver han att det är minst lika viktigt att upprusta skyddet för den fria åsiktsbildningen som att stärka det militära försvaret i Sverige. 

Anja Hirdman Foto: Anna Karin Landin

Så påverkas vårt förhållande till döden när vi rapporterar om vår nära förestående död

I söndags medverkade medieforskare Anja Hirdman, Stockholms universitet, i SR:s Godmorgon, världen! som i sin andra timme diskuterade "Om att rapportera om sin nära död, vad gör det med vårt förhållande till döden?".

Studenter tittar på ett roligt videoklipp tillsammans. GENREBILD Foto Aleksandr Davydov © Mostphotos

Regler för studentinflytande

Studentinflytande är en viktig del av det kvalitetsarbete som har betydelse för utbildningen och studenternas situation. Inom universitetet ska studenterna ses som aktiva medskapare med en betydelsefull roll att påverka och utveckla sin utbildning och studiesituation.

Martin Schibbye Foto: Svante Emanuelli © 11 december 2019

Schibbye: ”Frånvaron av dödsbesked är ett tecken på att Dawit Isaak är vid liv”

En septemberdag 2001 knackar det på dörren till den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks hem i Eritreas huvudstad Asmara. Hans snart 7-åriga dotter öppnar dörren för två civilklädda män, som hon tror är goda vänner till hennes far. Men det visar sig snart att de kommit för att gripa hennes pappa. Innan de hunnit gå vänder sig Dawit Isaak om och säger: ”Ta hand om mina barn. Se till att de går i skola”! Det blir hans sista ord i frihet. Nu har han suttit fängslad i över 18 år.

Ester Pollack Foto: Stockholms universitet

Ester Pollack: ”Viktigt att nå ut med sakkunskap i tider av desinformation”

– Jag tycker att det är viktigt att nå ut med sakkunskap i tider av desinformation, säger medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, i det senaste numret av universitetets personaltidning Universitetsnytt.

Läget

Läget är en webbtidning skapad av journaliststudenter på Stockholms Universitet (JMK).

Studera hos oss HT20

Institutionen för mediestudier går över till distansundervisning

Institutionen för mediestudier går över till distansundervisning från 18 mars 2020. Detta med anledning av det svåra smittskyddsläget i landet, orsakat av det nya coronaviruset.

JMK-biblioteket
terminsstart
JMK Leading Research Environment
Schema

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Sök schema i universitetets utbud (inloggning krävs)

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Hitta oss på Twitter