JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Svenska Dagbladets kulturbilaga 12 februari 2020. Foto: Svante Emanuelli

Så ser forskningsläget om kulturjournalistik ut idag

Idag öppnas portarna för en internationell forskarkonferens om kulturjournalistik vid Stockholms universitet. Under två dagar samlas forskare från olika delar av världen för att diskutera kulturjournalistiken i ljuset av demokrati, globalisering, journalistikens kris, och digitalisering. Medieforskare Kristina Riegert kommenterar forskningsläget.

Avgångstavla på flygplats. GENREBILD. Foto: Folmer

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Alla studenter och anställda vid Stockholms universitet rekommenderas att följa UD:s avrådan från resor till områden i Kina som drabbats av det nya Coronaviruset. Universitetet bevakar händelseutvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens och UD:s rekommendationer.

Omslagsbild Alternativa fakta av Åsa Wikforss. Foto: Fri Tanke Förlag

OPINION: Yttrandefrihetsexpert kritiserar filosofiprofessor för ovilja att tala med fel sorts folk

Yttrandefrihetsexperten och journalistikläraren, Nils Funcke, kritiserade i måndags akademiledamoten och filosofiprofessor Åsa Wikforss för att hon i sin senaste bok Alternativa fakta endast "bejakar människans förmåga att samtala, ifrågasätta, övertyga och låta sig övertygas under vissa premisser".

Ett ljus lyser för förintelsens offer. Foto: Dmitrii Melnikov © Mostphotos

Samlingsregeringens presspolitik försvårade medierapporteringen om Förintelsen

Hur mycket visste omvärlden om Förintelsen? Ester Pollacks studie av Dagens Nyheter rapportering mellan 1938-1945 visar att allmänheten kunde ha fått betydligt bättre information om de obeskrivliga fasorna i nazi-Tysklands koncentrations- och utrotningsläger om samlingsregeringens presspolitik inte varit så restriktiv.

ÄLVSBYN 14 MARS 2018. Helikopter 14. Foto: Hampus Hagstedt, Försvarsmakten

Funcke uppmanar regeringen att stärka yttrandefriheten

I söndags uppmanade Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och journalistiklärare vid Stockholms universitet, regeringen att tillsätta en utredning för att kunna "återge grundlagarna deras styrka" efter det att de två senaste revisionerna av yttrandefrihetsgrundlagarna tillfört nya blottor. I en debattartikel i DN skriver han att det är minst lika viktigt att upprusta skyddet för den fria åsiktsbildningen som att stärka det militära försvaret i Sverige. 

Anja Hirdman Foto: Anna Karin Landin

Så påverkas vårt förhållande till döden när vi rapporterar om vår nära förestående död

I söndags medverkade medieforskare Anja Hirdman, Stockholms universitet, i SR:s Godmorgon, världen! som i sin andra timme diskuterade "Om att rapportera om sin nära död, vad gör det med vårt förhållande till döden?".

Studenter tittar på ett roligt videoklipp tillsammans. GENREBILD Foto Aleksandr Davydov © Mostphotos

Regler för studentinflytande

Studentinflytande är en viktig del av det kvalitetsarbete som har betydelse för utbildningen och studenternas situation. Inom universitetet ska studenterna ses som aktiva medskapare med en betydelsefull roll att påverka och utveckla sin utbildning och studiesituation.

Olika flerfärgade plagg hänger framme till försäljning i butik. Foto: Tal Revivo © Mostphotos

Nu känner även konsumenter i Chile köpskam

Den unga klimataktivisten Greta Thunbergs räckvidd tycks inte kunna överskattas. Nu har det svenska begreppet "köpskam" fått en motsvarighet i Latinamerika. På andra sidan Atlanten talar man nu också om "vergüenza de comprar", som också syftar på en mer återhållsam miljömässig klädkonsumtion. Under julen intervjuades modeforskaren Elizabeth Castaldo Lundén, IMS, som har sina rötter i Argentina, om detta i den chilenska tidningen El Mercurio.

Charlize Theron anländer till Oscarsgalan 24 februari 2019. Foto: John Farrell © A.M.P.A.S.

Från Norrmalmstorgsdramat till Oscarsgalan

På tisdagen firade Humanistiska fakulteten 100 år med ett jubileum i Aula Magna. Ester Pollack och Maaret Koskinen, båda forskare vid Institutionen för mediestudier, IMS, höll då ett tal som beskrev institutionens historia med dess märkliga kopplingar till allt från Norrmalmstorgsdramat till Oscarsgalan.

Martin Schibbye Foto: Svante Emanuelli © 11 december 2019

Schibbye: ”Frånvaron av dödsbesked är ett tecken på att Dawit Isaak är vid liv”

En septemberdag 2001 knackar det på dörren till den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks hem i Eritreas huvudstad Asmara. Hans snart 7-åriga dotter öppnar dörren för två civilklädda män, som hon tror är goda vänner till hennes far. Men det visar sig snart att de kommit för att gripa hennes pappa. Innan de hunnit gå vänder sig Dawit Isaak om och säger: ”Ta hand om mina barn. Se till att de går i skola”! Det blir hans sista ord i frihet. Nu har han suttit fängslad i över 18 år.

Globala målen för hållbar utveckling. Grafik: UNDP

Att lyfta fram hållbarhetsperspektivet i forskningen

Institutionen för mediestudier välkomnar alla forskare vid institutionen till en forskningspolitisk eftermiddag onsdagen den 19 februari, 15:00-17:00. Temat för dagen är "Att lyfta fram hållbarhetsperspektivet i forskningen". OBS! Internt evenemang. Plats meddelas senare.

Nils Funcke Foto: Okänd

OPINION: Funcke menar Cissi Wallin borde ha friats

I måndags dömdes Cissi Wallin av Stockholms tingsrätt för grovt förtal och till skadestånd på 90 000 kronor. Yttrandefrihetsexperten och journalistikläraren Nils Funcke, Stockholms universitet, uttryckte synpunkter på tingsrättens dom i flera medier och hävdade att Fredrik Virtanen borde tåla att hans åsikter ställs mot hans påstådda handlingar.

Ny logotyp för Kårföreningen vid JMK © dec. 2019

David Hernqvist blir ny ordförande för Kårföreningen vid JMK

Då Kårföreningen vid JMK nyligen höll sitt årsmöte valdes David Hernqvist till ny ordförande. I nuläget har föreningen inte utsett någon vice ordförande. Och en nystartad skoltidning kommer även att ges ut under 2020 med Erik Jenderbo som chefredaktör.

Kungahusets facebooksida. Foto: Hovet © 2019

Forskare: "Kungahuset styr bilden av kungligheterna via sociala medier"

Enligt den senaste SIFO-undersökningen från 2016 har monarkin ett starkt stöd hos svenska folket, men förtroendet för kungahuset har dalat sedan mitten av 1990-talet. Därför har det svenska hovet precis som flera andra europeiska kungahus satsat på att stärka sin popularitet via sociala medier. Det skriver GP:s helgmagasin Två dagar (9 november 2019).

900 000 judar dog i Auschwitz. Foto: Jason Wells © Mostphotos

Därför tystnade de svenska tidningarna om judeförföljelserna

– Efter krigsutbrottet 1939 och de kommande åren - när den tyska strategin för utrotningen av judarna planeras och gradvis började genomföras - tystnar den svenska pressen i två-tre års tid, säger Ester Pollack, professor i journalistik, som presenterade sina forskningsresultat den 15 november 2019 under ett framträdande vid Stockholms universitet.

Blir vi mindre ensamma när vi är uppkopplade? Foto: Kentoh © Mostphotos

VIDEO: Hur påverkas våra hjärnor av det digitala livet?

Hur påverkas vi av att leva våra liv på sociala medier? Blir vi mindre ensamma när vi är uppkopplade eller är det tvärtom? Och vad gör det digitala livet med vår syn på oss själva och världen?

Våren 2020
JMK-biblioteket
terminsstart
JMK Leading Research Environment
Schema

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Sök schema i universitetets utbud (inloggning krävs)

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Hitta oss på Twitter