JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Automatisk pistol. GENREBILD. Foto: Edward Olive © Mostphotos

Forskare: Poddar om true crime har bidragit till att genren vuxit

I takt med att intresset för true crime-genren vuxit under de senaste åren i olika mediekanaler så frågade sig Göteborgs-Posten tidigare i sommar hur den snabba nöjeskonsumtionen av mord påverkar offrens anhöriga – och samhället i stort. Och medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, var en av de experter som intervjuades.

KD:s valarbetare under valrörelsen 2018. Foto: Hans Christiansson © Mostphotos

Forskare: ”Metoorörelsen tycks inte ha påverkat den politiska debatten under valet 2018”

Medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, menar att metoorörelsen haft en begränsad politisk effekt i Sverige. Det visar en ny studie som hon presenterar i Madrid på tisdag.

Amerikansk gränsvakt spanar längs gränsfloden Rio Grande Foto: ©  U.S. Customs and Border Protection

Gripande bild på drunknad tvååring skakar USA

En 25-årig pappa från El Salvador och hans tvååriga dotter drunknade i söndags i Rio Grande när de försökte ta sig över den mexikanska gränsen till USA. Medieforskare Maria Nilsson, Stockholms universitet, kommenterade igår i SVT de gripande bilder på dem som spridits över hela världen.

Den franske presidenten håller tal till folket efter terrorattackerna Foto: Ifeelstock © Mostphotos

F&F: Kulturjournalistik placerar terror i större sammanhang

Kulturjournalistiken stod för ett mer analyserande hållningssätt än nyhetsjournalistiken i sin rapportering om terrorattackerna i Paris 2015, skriver Forskning & Framsteg som nyligen intervjuat medieforskaren Kristina Riegert om hennes och Andreas Widholms nya studie.

Polisbil insvept i blommor dagarna efter terrorattacken på Drottninggatan. Foto: Roland Lundgren

Så skildrade pressen terrorattacken visuellt

Tidigare har forskare undersökt hur nyhetsmedierna skildrade terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017, men inte med bildjournalistik som huvudfokus. Nu presenterar medieforskaren Maria Nilsson, Stockholms universitet, sin kartläggning av hur svensk press gestaltade terrordådet via bilder och videoklipp.

PARIS. Den franska trikoloren med Eiffeltornet i bakgrunden. GENREBILD. Foto: SavvaPanf © Mostphotos

Kulturjournalistiken viktig i rapporteringen av terrorattackerna i Paris

Kulturjournalistiken spelade en viktig roll i den svenska rapporteringen av terrorattackerna i Paris 2015. Samtidigt kan gränsen mellan nyhets- och kulturjournalistik vara på väg att suddas ut.

Grafik: Institutet för mediestudier

Ny studie: Kvinnor syns oftare än tidigare, men fortfarande dominerar männen i medierna

Journalistiken har blivit allt mer tolkande till sin karaktär. Kvinnor syns oftare än tidigare, men fortfarande dominerar männen i medierna. Det visar en innehållsanalys från Institutet för mediestudier som tre medieforskare från Stockholms universitet medverkat i.

Kurslitteraturpriset 2019 går till Sigurd Allern och Ester Pollack

Ester Pollack och Sigurd Allern tilldelas Kurslitteraturprisets hederspris

Medieforskarna Ester Pollack och Sigurd Allern tilldelas Kurslitteraturprisets hederspris 2019 för boken "Källkritik! Journalistik i lögnens tid" som släpps i augusti. Priset delas ut av Studentlitteratur den 4 september på Berns i Stockholm.

Save the date för höstens högre seminarier på JMK. Foto: Claudio Divizia © Mostphotos

Save the date: Höstens högre seminarier vid JMK

Om inget annat anges äger de högre seminarierna rum på torsdagar 10-12 på JMK i Bangsalen, plan 5, Karlavägen 104. Mer information följer. Save the dates!

Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson

Forskare: "Exceptionella brott väcker betydligt större intresse"

Berättelser om brott har historiskt sett alltid varit intressant för medier. Det hävdar Ester Pollack i en intervju med Juridiska Föreningens tidning Iusbäraren.

Andreas Widholm, Stockholms universitet. Foto: Svante Emanuelli © 6 november 2017

Forskare: ”Ryska RT kritiserar västmedier i syfte att destabilisera våra samhällen”

När den ryska regeringen lanserade RT, var syftet att förbättra bilden av landet utomlands. Nu inriktar tv-kanalen mer på att ge en negativ bild av Europa och USA. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Helena Hägglund Foto: Privat

JMK-doktorand ifrågasätter medierapportering om Brå-rapport

I rapporteringen om den nya Brå-rapporten om sexualbrottsutvecklingen i Sverige sprider flera medier en gammal rasistisk myt. Det hävdar en JMK-doktorand som forskar inom fältet.

Testbild. Foto: SVT

Medieforskare kritisk till M:s förslag om avskaffande av public service

Flera medieforskare reagerade igår på stockholmsmoderaternas förslag om att helt avskaffa public service, som antogs vid deras stämma i lördags. – Det är ett antidemokratiskt förslag i Donald Trumps och Steve Bannons anda, sade Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Böcker

Öppettider vecka 34

Vecka 34 är biblioteket bemannat klockan 9-11 måndag-tisdag och torsdag-fredag. Biblioteket är tillgängligt klockan 9-18 varje vardag för JMK-studenter med passerkort.

Wikileaks and global information warfare

Welcome to a lecture on Wikileaks and global information warfare on October 3, at JMK.

Terminsstart HT19
Hösten 19
JMK Leading Research Environment
Schema

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Sök schema i universitetets utbud (inloggning krävs)

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Forskningsnätverk

ET-puff

Hitta oss på Twitter