JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Nils Funcke Foto: Okänd

OPINION: Funcke menar Cissi Wallin borde ha friats

I måndags dömdes Cissi Wallin av Stockholms tingsrätt för grovt förtal och till skadestånd på 90 000 kronor. Yttrandefrihetsexperten och journalistikläraren Nils Funcke, Stockholms universitet, uttryckte synpunkter på tingsrättens dom i flera medier och hävdade att Fredrik Virtanen borde tåla att hans åsikter ställs mot hans påstådda handlingar.

Martin Schibbye, berättar om sitt arbete med Blankspot project och boken om Dawit. Foto: Pressbild

Så bevakar du världens vita fläckar - och därför ska vi bry oss om Dawit Isaak

Martin Schibbye, berättar om sitt arbete som chefredaktör för den gräsrotsfinansierade reportagesajten Blankspot-project, om svårigheter och risker med att bevaka olika delar av världen och om sin nya bok Jakten på Dawit.

Ny logotyp för Kårföreningen vid JMK © dec. 2019

David Hernqvist blir ny ordförande för Kårföreningen vid JMK

Då Kårföreningen vid JMK nyligen höll sitt årsmöte valdes David Hernqvist till ny ordförande. I nuläget har föreningen inte utsett någon vice ordförande. Och en nystartad skoltidning kommer även att ges ut under 2020 med Erik Jenderbo som chefredaktör.

Kungahusets facebooksida. Foto: Hovet © 2019

Forskare: "Kungahuset styr bilden av kungligheterna via sociala medier"

Enligt den senaste SIFO-undersökningen från 2016 har monarkin ett starkt stöd hos svenska folket, men förtroendet för kungahuset har dalat sedan mitten av 1990-talet. Därför har det svenska hovet precis som flera andra europeiska kungahus satsat på att stärka sin popularitet via sociala medier. Det skriver GP:s helgmagasin Två dagar (9 november 2019).

900 000 judar dog i Auschwitz. Foto: Jason Wells © Mostphotos

Därför tystnade de svenska tidningarna om judeförföljelserna

– Efter krigsutbrottet 1939 och de kommande åren - när den tyska strategin för utrotningen av judarna planeras och gradvis började genomföras - tystnar den svenska pressen i två-tre års tid, säger Ester Pollack, professor i journalistik, som presenterade sina forskningsresultat för en vecka sedan under ett framträdande vid Stockholms universitet.

Early morning in Stockholm with the City Hall in the background. Photo: Instamatic © Mostphotos

Cultural Journalism: Its Global, Democratic and Transformative Dimensions | International Symposium

Welcome to the International Symposium "Cultural Journalism: Its Global, Democratic and Transformative Dimensions" on February 13-14, 2020, at Stockholm University, SWEDEN.

Blir vi mindre ensamma när vi är uppkopplade? Foto: Kentoh © Mostphotos

VIDEO: Hur påverkas våra hjärnor av det digitala livet?

Hur påverkas vi av att leva våra liv på sociala medier? Blir vi mindre ensamma när vi är uppkopplade eller är det tvärtom? Och vad gör det digitala livet med vår syn på oss själva och världen?

Våren 2020
JMK-biblioteket
JMK Leading Research Environment
Schema

Schema just nu

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Sök schema i universitetets utbud (inloggning krävs)

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Hitta oss på Twitter