JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Birgitta Fiedler and Aida Faiz Photo: Svante Emanuelli/Private © 2018

Alumnmentorer hjälpte studenter att förbättra sitt jobbsökande

– Tanken var att våra internationella studenter skulle få chansen att knyta kontakt med våra alumner och utbyta erfarenheter och kunskap, säger IMS alumnkoordinator Birgitta Fiedler.

Snabbtåg passerar förbi i öppet landskap. Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos

Forskare uppmanar universiteten att börja klimatomställningen

Sveriges universitet bör halvera sin egna utsläpp av växthusgaser inom de närmaste fem åren. Det skriver professor Anja Hirdman och flera andra forskare i en debattartikel i DN idag.

Sigurd Allern

Rovdjurstidskrifter och andra akademiska bedrägerier

– Att internationell publicering tillskrivs en stor betydelse är utmärkt, men det förutsätter också att tidskrifterna har förmågan att erbjuda referentgranskning, skriver medieforskaren Sigurd Allern i en krönika.

Demonstranter sörjer den dödade journalisten Gauri Lankesh. Foto: Skärmavbild SVT

"Pressfriheten i Indien håller på att försämras"

När medieforskaren Shakuntala Rao nyligen besökte Sverige uttryckte hon starka farhågor för mediernas situation i sitt forna hemland Indien. – Det finns flera hot, men det största är att pressfriheten håller på att försämras, säger hon till SVT Kulturnyheterna.

Miyase Christensen Photo: Unknown

"International media covers the Arctic in stereotypical ways"

The international media often focuses on glaciers and polars bears as it covers the Arctic region in a very stereotypical ways, researcher Miyase Christensen told Icelandic TV broadcaster RUV on Sunday in Reykjavik.

Violence in the cinema. Greta Gober Photo: Pawel Manka © 18 October 2018, Lodz, Poland

"Är den polska filmindustrin redo for #MeToo?"

Ett år efter #MeToo startade rullade filmkritikernas festival "Kamera Akcja" ut röda mattan i torsdags i Polen, och bjöd in till ett seminarium om sexuellt våld och kvinnors arbetsvillkor i filmindustrin. 

Professor Anna Roosvall Foto: Svante Emanuelli © 2017

DN: "Fokus på politiskt spel fördunklar klimatjournalistiken"

– Det är ofta fokus på det politiska spelet, snarare än på klimatet i sig och det blir problematiskt om en fascination för ett politiskt spel fördunklar sakfrågan, säger medieforskaren Anna Roosvall till DN.

GENREBILD. Norskt brandflyg vid skogsbranden i Västmanland. Foto Peter Arwidi © Mostphotos

Medierna missar ofta själva klimatfrågan när fokus hamnar på det politiska spelet

Trots att FN:s klimatpanel släppte sin specialrapport om den globala temperaturökningen igår, så har medierna bevakat releasen av rapporten sedan förra veckan. I onsdags berättade Anna Roosvall hon om klimatrapporteringens brister.

Bilar på väg vid Norra Haga Foto: Roland Lundgren, Mostphotos

Vem har egentligen ansvaret för klimatet?

Var finns de internationella muskler som krävs för att något ska förändras? Är det hos företagen, som indirekt styrs av oss konsumenter? Eller ligger ansvaret att förändra någon annan stans? Hur stort ansvar har medierna för bilden av klimatet? Föreläsningen ingår i Forskardagarna.

Shakuntala Rao i Stockholm Foto: Svante Emanuelli © sept. 2018

Fler kvinnliga journalister i Indien än någonsin förr - men deras säkerhet har försämrats

– Vi har fler kvinnliga journalister än någonsin förr - men förutsättningarna har försämrats, säger professor Shakuntala Rao, State University of New York, USA, när hon beskriver medielandskapet i sitt forna hemland Indien, under ett besök i Stockholm.

Jens Mikkelsen strax innan prisutdelningen i Filmhuset 20 september. Foto: Henrik Schröder © 2018

Årets pristagare Jens Mikkelsen upptäckte sitt första scoop som student

Årets Cordelia Edvardson-pristagare Jens Mikkelsen, Sydsvenskan, fick som ung student en drömstart på sin karriär. Redan under studietiden lyckades han komma MKB:s hemliga svarta lista på spåren.

Föreläsning med Emma Lindblad och Amir Rostami Forskardagarna 2017

Forskardagarna - Nyfikenhet kan förändra världen

Är det okej att försvara sig mot hat och hot i sociala medier genom att skicka ett likadant hot tillbaka? Hur står det till med de mänskliga rättigheterna? Vem har ansvaret för klimatet? Vad vet vi att vi vet om universums minsta beståndsdelar? Årets program sätter fokus på aktuella och brännande ämnen.

Viktigt

Alla studenter! Institutionen för Mediestudier byter läroplattform till hösten

Från och med höstterminen 2018 så kommer alla kurser på IMS (Filmvetenskap, Journalistik, Medie- och kommunikationsvetenskap och Modevetenskap) att använda SU's nya läroplattform - Athena - för sina kurswebbar. Tidigare har eget Intranät och Mondo använts, men dessa avvecklas.

Schema, litteratur och kursbeskrivningar

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Scheman för kurser på JMK
Athena
Studiehandboken
Leading research

Forskningsnätverk

ET-puff

Hitta oss på Twitter