Filmvetenskap

Enheten för filmvetenskap

Filmvetenskap studerar de rörliga bildmediernas historia, teori, estetik och funktioner från tidig film till dagens multimediala landskap. Vi är en av Europas största enheter inom filmvetenskap, och ett av de ledande forskningsområdena inom humaniora vid Stockholms universitet.

Info

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Tjorven (Maria Johansson), Båtsman och Stina (Kristina Jämtmark). Foto: SVT Pressbild © 1964

Khavar Fahlstedt: "Saltkråkan har blivit en del i en nationell självbild"

Sedan det blivit känt att Astrid Lindgrens tv-serie Vi på Saltkråkan ska spelas in igen har det blossat upp till debatt. – Jag tror att folk reagerar så starkt på sådana här saker eftersom serier och filmer som Saltkråkan har blivit en del i en nationell självbild, säger Kim Khavar Fahlstedt till SVT.

Biden commits to cutting U.S. emissions in half by 2030. Photo: Daniel Megias © Mostphotos

Call For Papers: SAGE Special Issue with Earth in focus

SAGE guest editor and Stockholm University professor Miyase Christensen welcomes contributions from a wide variety of research fields to an upcoming special issue of the International Journal of Cultural Studies - On Mediations and the Environment: Earth in Focus.

Marina L. Dahlquist Foto: Lo Dahlquist Mörkenstam

Ny forskning om oljeindustrin och moderna medier

I sin forskning har filmprofessor Marina L. Dahlquist, Stockholms universitet, undersökt de täta kopplingarna mellan oljeindustrin och moderna medier - med fokus på film. Detta som ett led i ett projekt om Moderna media och oljeindustrin finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

Kim Khavar Fahlstedt Foto: Svante Emanuelli © 2016

El País riktar ljuset mot svensk studie av Bengt Bergs mörka förflutna

Den svenske zoologen och författaren Bengt Berg var inte bara en av Skandinaviens mest betydelsefulla naturfilmare. – Berg är en intressant historisk personlighet som förtjänar mer uppmärksamhet, säger filmforskaren Kim Khavar Fahlstedt, Stockholms universitet, i en intervju med spanska dagstidningen El País. I sin tidigare forskning har han belyst Bergs nära kontakter med Nazityskland.

Studenter

Dags att söka till våren 2021

Vi har kurser och program på grundnivå och avancerad nivå både för dig som söker direkt efter gymnasiet och/eller har studerat tidigare på högskolenivå. Flera av våra kurser och program ges även på engelska. Vad väljer du?

Jane Gaines Photo: Unknown

Professor: "Alla förutsatte att män skapade filmindustrin"

– Goda vänner till filmbolagscheferna skrev de första raderna i historieböckerna. Och så småningom glömdes kvinnornas insatser bort, säger filmprofessor Jane Gaines, Columbia University (USA) och nyutsedd hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Jonathan Rozenkrantz får Högskoleföreningens pris för sin avhandling. Foto: Privat

Han får Högskoleföreningens pris för studie av videons historia

För lite drygt en månad sedan blev det känt att forskaren Jonathan Rozenkrantz vid Stockholms universitet tilldelas Högskoleföreningens pris för sin filmvetenskapliga avhandling om videons historia och teori. Och snart ges en omarbetad version ut som bok.

Schema

Schema just nu

Athena