Filmvetenskap

Enheten för filmvetenskap

Filmvetenskap studerar de rörliga bildmediernas historia, teori, estetik och funktioner från tidig film till dagens multimediala landskap. Vi är en av Europas största enheter inom filmvetenskap, och ett av de ledande forskningsområdena inom humaniora vid Stockholms universitet.

Elizabeth Castaldo Lundén kommenterar Nobelgästernas väg uppför röda mattan. Foto: TV4 Play

Modeexpert kommenterade Nobelfestens kreationer

I går kväll ägde Nobelfesten rum i Stockholm. Modeexperten Elizabeth Castaldo Lundén, IMS, kommenterade kungafamiljens kreationer i TV4 Play.

GENREBILD. Biograf. Foto: IvicaNS © Mostphotos

Premiär för ny filmfestival med fokus på klimatfrågan

Vid 20-tiden ikväll fredag besöker satirikern Mike Bonanno miljöfilmsfestivalen Crosscuts på Bio Rio i Stockholm. Festivalen äger rum under helgen 23-25 november. Miyase Christensen, medieprofessor på IMS och medarrangör har talat med SvD.

Mike Bonanno heading a demonstration. Photo: © Press image

Amerikansk professor vill väcka liv i klimatfrågan med politisk satir

– Trumpadministrationens så kallade “miljöarbete” är ett systematiskt övergrepp på vår planet, säger den amerikanske professorn Igor Vamos som besöker den nya miljöfilmsfestivalen Crosscuts som inleds imorgon och som professor Miyase Christensen, IMS, arrangerar.

Maaret Koskinen Foto: Orasis Mia Åkerman © 2012 Stockholms universitet

Fler och fler äldre skådespelare är med i filmer och tv-serier

En äldre generation skådespelare tar mer och mer plats i filmer och tv-serier, skriver filmskribenten och professor emerita vid Stockholms universitet, Maaret Koskinen, i DN.

Violence in the cinema. Greta Gober Photo: Pawel Manka © 18 October 2018, Lodz, Poland

"Är den polska filmindustrin redo for #MeToo?"

Ett år efter #MeToo startade rullade filmkritikernas festival "Kamera Akcja" ut röda mattan i torsdags i Polen, och bjöd in till ett seminarium om sexuellt våld och kvinnors arbetsvillkor i filmindustrin. 

Koskinen om "Bergman – Ett år, ett liv"

AUDIO: Imorgon den 14 juli 2018 skulle regissören Ingmar Bergman fyllt 100 år. Och idag är det premiär för en ny dokumentärfilm om honom, "BERGMAN – Ett år, ett liv". Hör Maaret Koskinens, professor emeritus i filmvetenskap, Stockholms universitet, samtal med dokumentärens regissör Jane Magnusson i P1-Morgon Sveriges Radio.

Viktigt

Alla studenter! Institutionen för Mediestudier byter läroplattform till hösten

Från och med höstterminen 2018 så kommer alla kurser på IMS (Filmvetenskap, Journalistik, Medie- och kommunikationsvetenskap och Modevetenskap) att använda SU's nya läroplattform - Athena - för sina kurswebbar. Tidigare har eget Intranät och Mondo använts, men dessa avvecklas.

Ingrid Stigsdotter och Louise Wallenberg Foto: Svante Emanuelli © 2018

”Kvinnors filmberättande är lika viktigt som mäns”

— Filmbranschen är fortsatt en mansdominerad bransch och vi hoppas att vår studie - i förlängningen - också kan komma att bidra till att branschen blir mer jämlik, säger forskaren Louise Wallenberg, som ingår i ett nytt forskningsprojekt vid Stockholms universitet som kommer att studera kvinnors insatser i svensk filmhistoria.

Athena
justnu
Terminsstart Ht18
studinfo

Universitetskonto

Du behöver ha ett aktiverat universitetskonto för att ta del av både utbildning och resurser på universitetet.

Kurslitteratur
Scheman för kurser på JMK
Bibliotek ny puff

Kalendariet

Studentrådet Filmvetenskap

SUFVSPuff