Institutionen för mediestudier - IMS

Välkommen till IMS!

Vid institutionen för mediestudier erbjuder vi ämnesutbildningar på alla nivåer, från grundkurser till forskarutbildning, och tar varje år emot ett stort antal utländska studenter till våra engelskspråkiga kurser eller program. Institutionens forskare och lärare bedriver forskning om medier, samhälle och kultur ur olika vetenskapliga perspektiv.

Testbild. Foto: SVT

Medieforskare kritisk till M:s förslag om avskaffande av public service

Flera medieforskare reagerade igår på stockholmsmoderaternas förslag om att helt avskaffa public service, som antogs vid deras stämma i lördags. – Det är ett antidemokratiskt förslag i Donald Trumps och Steve Bannons anda, sade Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Tropisk fisk och korallrev. Foto: Laurentiu Iordache © Mostphotos

Hållbarhetsforum 2019: Demokrati, populism och hållbar utveckling

Den 29 oktober anordnas Hållbarhetsforum 2019 med tema Demokrati, populism och hållbar utveckling. Syftet är att skapa en plattform för nätverkande, erfarenhetsutbyte och framtida samverkansmöjligheter.

Christian Christensen

Så påverkades Brexit-omröstningen av medierna

En stor andel av de brittiska medierna ställde sig bakom Brexit-kampanjen under folkomröstningen 2016 då Storbritanniens framtid i EU skulle avgöras. Som en följd av detta saknas också en kritiskt granskande journalistik av de politiker som nu vill kvittera ut ett brexit. Det hävdar Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, som i lördags medverkade i SVT.

Jan Olsson Foto: Privat

Jan Olsson: Vi har slumpen att tacka för att denna stumfilm bevarats

"Att filmer från den svenska filmens guldålder har försvunnit eller förstörts är regel snarare än undantag, och även vad gäller denna filmhistoriska milstolpe har vi slumpen att tacka för att den har bevarats till eftervärlden", skrev filmprofessor Jan Olsson, IMS, i fredags i SvD om ”Sången om den eldröda blomman” (1919).

Indiens huvudstad New Delhi. GENREBILD. Foto: SavvaPanf Photo © 2018 Mostphotos.

Forskare: Inga toaletter för kvinnor i indisk public service-tv

I fjol avslutade IAWRT, en internationell organisation för kvinnor i mediebranschen, ett 4-årigt jämställdhetsprojekt som bedrivits i Indien, Uganda, Tanzania, Kenya och Sydafrika. Greta Gober beskriver IAWRT-medlemmarnas erfarenheter av detta projekt i en ny handbok för jämställdhet i mediebranschen.

Storbritanniens och EU:s flaggor. Foto: Jan Miks © Mostphotos

SVT: Brittisk tidningsdöd banade väg för Brexit, menar forskare

– Många studier har visat att lokalpressens nedgång i Storbritannien har varit en starkt bidragande orsak till brexits framgång, säger medieprofessor Michal Krzyzanowski, som igår medverkade i SVT Kulturnyheterna.

Professor Anna Roosvall Foto: Svante Emanuelli © 2017

ETC: "Klimatjournalistiken måste bli ansvarsutkrävande"

Mediernas bevakning av klimatförändringar och behovet av att förhindra dem tycks öka till antalet. Men hur ser det ut innehållsmässigt, rent kvalitativt, undrar Anna Roosvall, Stockholms universitet, i en debattartikel i Nyhetsmagasinet ETC. Hon vill se ett större ansvarsutkrävande av politiker för hur vi bemöter de stora klimatutmaningar vi står inför.

Professor: Högerpopulismen vill skapa moralpanik i Europa

– Först skapar högerpopulisterna ett problem, sedan förstorar de det och till sist erbjuder de en lösning. De vill skapa moralpanik i samhället, och det ligger i deras intresse att hålla det vid liv, säger medieprofessor Michal Krzyzanowski, som nu besöker Stockholms universitet. Han har undersökt hur högerpopulismen påverkat den europeiska medie- och samhällsdebatten om Brexit och flyktingkrisen.

Treåringen försvann under familjesemestern i portugisiska Praia Da Luz 2007. Foto: Erich Schlager

Forskare: True crime om brott görs ofta utan anhörigas medgivande

I tisdags intervjuades medieforskaren Ester Pollack, IMS i PP3 om de etiska frågor som väcks när medier producerar true crime-journalistik, dvs. reportage om verkliga brott, gränsandes till underhållning. Ofta tillfrågas inte de anhöriga och ibland körs de bara över.

Kristoffer Noheden Foto: Erika Johansson

Bildningspodden: Kristoffer Noheden om surrealismen

Filmforskaren Kristoffer Noheden, Stockholms universitet, medverkade nyligen i det senaste avsnittet av Bildningspodden om surrealismen (26 mars 2019).

Professor Anna Roosvall Foto: Svante Emanuelli © 2017

Professor: Klimatförändring får inte bli en separat fråga i media

– Medierna har ett stort ansvar för rapporteringen om klimatförändringarna, sa professor Anna Roosvall, Stockholms universitet, till finska miljötidningen Vihreä Lanka i måndags (25 mars 2019).

Böcker

Avvikande tider vecka 22

Biblioteket är helt stängt på Kristi himmelsfärd, torsdag den 30 maj. Fredag den 31 maj är biblioteket öppet men obemannat, och därmed endast tillgängligt för JMK-studenter med passerkort.

CALL FOR PAPERS: Media Matter: Media-Archaeological Research and Artistic Practice

CALL FOR PAPERS: Media Matter: Media-Archaeological Research and Artistic Practice | Stockholm, 27-29 November 2019 | Keynote speakers: Prof. Wolfgang Ernst (Humboldt University) and Prof. Erkki Huhtamo (UCLA)

Möt våra forskare och doktorander

Hösten 19
JMK Leading Research Environment
Athena
Terminsstart VT19

Program och kurser

Till utbildningskatalogen
Mitt-su-se-puffbild
Mondo-puffbild