Institutionen för mediestudier - IMS

Välkommen till IMS!

Vid institutionen för mediestudier erbjuder vi ämnesutbildningar på alla nivåer, från grundkurser till forskarutbildning, och tar varje år emot ett stort antal utländska studenter till våra engelskspråkiga kurser eller program. Institutionens forskare och lärare bedriver forskning om medier, samhälle och kultur ur olika vetenskapliga perspektiv.

Early morning in Stockholm with the City Hall in the background. Photo: Instamatic © Mostphotos

Cultural Journalism: Its Global, Democratic and Transformative Dimensions | International Symposium

CALL FOR PAPERS for the International Symposium "Cultural Journalism: Its Global, Democratic and Transformative Dimensions" on February 13-14, 2020, at Stockholm University, SWEDEN.

Ester Pollack och Sigurd Allern släppte idag 11 sept. sin nya bok. Foto: Svante Emanuelli © 2019

Forskare: "Gränslinjen mellan sanning och lögn har blivit svårare att dra"

– Vi lever i en tid där gränslinjen mellan sanning och lögn kanske är svårare att upptäcka, säger medieforskaren Ester Pollack, IMS, som idag presenterade sin prisbelönta bok på JMK tillsammans med forskarkollegan Sigurd Allern.

Journalistik i lögnens tid. Grafik: Svante Emanuelli © 2019 WordArt.com

Journalistik i lögnens tid | Panelsamtal

Vi lever i en samtid där desinformation och lögn sprids snabbt. Vad innebär det för journalistikens kvalitet och nyhetsmediernas roll som informationskälla, granskare och forum för samhällsdebatt? Under Hållbarhetsforum 2019 modererar medieforskaren Ester Pollack ett panelsamtal på temat Journalistik i lögnens tid vid Stockholms universitet. Medverkande: Två forskare och två journalister. Mer information följer.

Mellan 21-23 augusti äger NordMedia 2019-konferensen rum i Malmö. Foto: Kimson © 2013 Mostphotos

Flera IMS-forskare redovisar aktuell medieforskning på NordMedia

Idag invigs den internationella konferensen NordMedia i Malmö. Under konferensen, som pågår 21-23 augusti, kommer forskare från Stockholms universitet att redogöra för aktuella studier om allt från medier och klimatmigration till metoo-rapportering, attityder till kulturjournalistik, bildreportage av flyktingar och sexuella nättrakasserier.

Trump anklagas för rasism mot fyra amerikanska kongressledamöter. Foto: Svetlana Foote © Mostphotos

"Rasismen har varit en politisk kraft i USA i 100 år"

– Rasism har varit en politisk kraft i USA i hundra år, sade forskaren Christian Christensen, Stockholms universitet, till SVT efter president Trumps hårda twitter-angrepp mot fyra amerikanska kongressledamöter den 15 juli.

Automatisk pistol. GENREBILD. Foto: Edward Olive © Mostphotos

Forskare: Poddar om true crime har bidragit till att genren vuxit

I takt med att intresset för true crime-genren vuxit under de senaste åren i olika mediekanaler så frågade sig Göteborgs-Posten tidigare i sommar hur den snabba nöjeskonsumtionen av mord påverkar offrens anhöriga – och samhället i stort. Och medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, var en av de experter som intervjuades.

Möt våra forskare och doktorander

Terminsstart HT19
JMK-biblioteket
Hösten 19
JMK Leading Research Environment
Athena

Program och kurser

Till utbildningskatalogen
Mitt-su-se-puffbild
Mondo-puffbild