Institutionen för mediestudier - IMS

Välkommen till IMS!

Vid institutionen för mediestudier erbjuder vi ämnesutbildningar på alla nivåer, från grundkurser till forskarutbildning, och tar varje år emot ett stort antal utländska studenter till våra engelskspråkiga kurser eller program. Institutionens forskare och lärare bedriver forskning om medier, samhälle och kultur ur olika vetenskapliga perspektiv.

Polisbil insvept i blommor dagarna efter terrorattacken på Drottninggatan. Foto: Roland Lundgren

Så skildrade pressen terrorattacken visuellt

Tidigare har forskare undersökt hur nyhetsmedierna skildrade terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017, men inte med bildjournalistik som huvudfokus. Nu presenterar medieforskaren Maria Nilsson, Stockholms universitet, sin kartläggning av hur svensk press gestaltade terrordådet via bilder och videoklipp.

PARIS. Den franska trikoloren med Eiffeltornet i bakgrunden. GENREBILD. Foto: SavvaPanf © Mostphotos

Kulturjournalistiken viktig i rapporteringen av terrorattackerna i Paris

Kulturjournalistiken spelade en viktig roll i den svenska rapporteringen av terrorattackerna i Paris 2015. Samtidigt kan gränsen mellan nyhets- och kulturjournalistik vara på väg att suddas ut.

En presentbutik för piloter i den amerikanska armén i Livorno, ITALIEN, 1945. Foto: © US Army © 1945

Nya bevis för 5 fler presentbutiker för de allierade funna i Italien

Historiker vet att de allierade drev presentbutiker med exklusiv försäljning till utländsk militär personal, i olika europeiska städer under andra världskriget. Men en ny studie från Stockholms universitet visar att det drevs ytterligare 5 sådana butiker i Italien, av en civilperson, kommissionären Giovanni Battista Giorgini.

Grafik: Institutet för mediestudier

Ny studie: Kvinnor syns oftare än tidigare, men fortfarande dominerar männen i medierna

Journalistiken har blivit allt mer tolkande till sin karaktär. Kvinnor syns oftare än tidigare, men fortfarande dominerar männen i medierna. Det visar en innehållsanalys från Institutet för mediestudier som tre medieforskare från Stockholms universitet medverkat i.

Kurslitteraturpriset 2019 går till Sigurd Allern och Ester Pollack

Ester Pollack och Sigurd Allern tilldelas Kurslitteraturprisets hederspris

Medieforskarna Ester Pollack och Sigurd Allern tilldelas Kurslitteraturprisets hederspris 2019 för boken "Källkritik! Journalistik i lögnens tid" som släpps i augusti. Priset delas ut av Studentlitteratur den 4 september på Berns i Stockholm.

Save the date för höstens högre seminarier på JMK. Foto: Claudio Divizia © Mostphotos

Save the date: Höstens högre seminarier vid JMK

Om inget annat anges äger de högre seminarierna rum på torsdagar 10-12 på JMK i Bangsalen, plan 5, Karlavägen 104. Mer information följer. Save the dates!

Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson

Forskare: "Exceptionella brott väcker betydligt större intresse"

Berättelser om brott har historiskt sett alltid varit intressant för medier. Det hävdar Ester Pollack i en intervju med Juridiska Föreningens tidning Iusbäraren.

Andreas Widholm, Stockholms universitet. Foto: Svante Emanuelli © 6 november 2017

”Ryska RT kritiserar västmedier för att destabilisera våra samhällen”

När den ryska regeringen lanserade RT, var syftet att förbättra bilden av landet utomlands. Nu inriktar tv-kanalen mer på att ge en negativ bild av Europa och USA. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Helena Hägglund Foto: Privat

JMK-doktorand ifrågasätter medierapportering om Brå-rapport

I rapporteringen om den nya Brå-rapporten om sexualbrottsutvecklingen i Sverige sprider flera medier en gammal rasistisk myt. Det hävdar en JMK-doktorand som forskar inom fältet.

Testbild. Foto: SVT

Medieforskare kritisk till M:s förslag om avskaffande av public service

Flera medieforskare reagerade igår på stockholmsmoderaternas förslag om att helt avskaffa public service, som antogs vid deras stämma i lördags. – Det är ett antidemokratiskt förslag i Donald Trumps och Steve Bannons anda, sade Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Tropisk fisk och korallrev. Foto: Laurentiu Iordache © Mostphotos

Hållbarhetsforum 2019: Demokrati, populism och hållbar utveckling

Den 29 oktober anordnas Hållbarhetsforum 2019 med tema Demokrati, populism och hållbar utveckling. Syftet är att skapa en plattform för nätverkande, erfarenhetsutbyte och framtida samverkansmöjligheter.

Möt våra forskare och doktorander

Hösten 19
JMK Leading Research Environment
Athena
Terminsstart VT19

Program och kurser

Till utbildningskatalogen
Mitt-su-se-puffbild
Mondo-puffbild