Institutionen för mediestudier - IMS

Välkommen till IMS!

Vid institutionen för mediestudier erbjuder vi ämnesutbildningar på alla nivåer, från grundkurser till forskarutbildning, och tar varje år emot ett stort antal utländska studenter till våra engelskspråkiga kurser eller program. Institutionens forskare och lärare bedriver forskning om medier, samhälle och kultur ur olika vetenskapliga perspektiv.

Info

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Skylt med texten Stängt Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos 2012

Avvikande öppettider under november/december

JMK-bibliotekets öppettider under den sista delen av terminen.

Ett exempel på hur politiker blir nyhetsproducenter. Foto: Skärmdump 2022 med Alice och Pär

Ny studie visar hur politiska aktörer ”parasiterar” på det traditionella nyhetsformatet

I takt med att medielandskapet förändras har gränserna för traditionellt nyhetsinnehåll och politisk kommunikation som presenteras i ett journalistiskt format börjat luckras upp. Det är inte lika enkelt att avgöra vad som är vad. I en ny studie uppmärksammar medieforskarna Mattias Ekman och Andreas Widholm, Stockholms universitet, fenomenet ”parasiterande nyheter” som innebär att politiker byter sida och själva blir nyhetsproducenter.

Arctic landscape, arctic tundra and ice of the Arctic Ocean. Photo: Avstraliavasin/Mostphotos

Forskare: ”Klimatförändringen i Arktis är av avgörande betydelse för vår planet"

– I år uppmättes rekordlåga nivåer för havsisen i Arktis, säger professor Miyase Christensen, Stockholms universitet. Klockan 17:00 ikväll kommer hon att tala om hur den politiska maktkampen hotar regionens framtid - under ett webbinarium anordnat av Arctic Circle Mission Council.

Kim Khavar Fahlstedt Foto: Svante Emanuelli © 2016

El País riktar ljuset mot svensk studie av Bengt Bergs mörka förflutna

Den svenske zoologen och författaren Bengt Berg var inte bara en av Skandinaviens mest betydelsefulla naturfilmare. – Berg är en intressant historisk personlighet som förtjänar mer uppmärksamhet, säger filmforskaren Kim Khavar Fahlstedt, Stockholms universitet, i en intervju med spanska dagstidningen El País. I sin tidigare forskning har han belyst Bergs nära kontakter med Nazityskland.

Svenska löpsedlar beskriver striden om presidentposten i USA. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Intensiva novemberveckor för flera medieforskare med USA-valet i fokus

Under början av november har flera forskare vid Institutionen för mediestudier medverkat i flera inslag och reportage - med presidentvalet i USA den 3 november i klart fokus. Men även andra ämnen har avhandlats som exempelvis New York Times bristande källkritik. Här är hela listan (OBS! alla inslag har dock inte publicerats på webben).

Ingmar Bergman Foto: Bengt Wanselius

Koskinen: "Bergman själv ringde upp efter min disputation"

För två år sedan firades hundraårsjubiléet av den världsberömde teater- och filmregissören Ingmar Bergman. Och trots att det nu är 13 år sedan hans bortgång är han lika aktuell idag. En av Sveriges främsta experter på Bergman, Maaret Koskinen, berättar i en intervju med IMS om hur hon för första gången kom i kontakt med den store auteuren.

Idag öppnar vallokalerna i USA. Foto: Zkolra

Se IMS medieforskare kommentera USA-valet i TV4 på onsdag

Vilken väg väljer USA? Ca kl. 16:18 på onsdag 4 november kommenterar medieforskarna Maria Nilsson och Christian Christensen, Stockholms universitet, presidentvalet i TV4:s valbevakning. En rättelse har tillfogats texten med justerad uppgift om dag och sändningstid.

Den 3 november 2020 avgörs kampen om Vita huset. Foto: Serrnovik © Mostphotos

USA-expert: ”Biden har fördel - men Trump kan absolut vinna”

Samtidigt som kampen om väljarna hårdnar kommer Trump och Biden under måndagen att besöka några av de delstater som förväntas avgöra presidentvalet i USA den 3 november. Men vem vinner imorgon? I en intervju med IMS avslöjar medieforskaren och USA-kännaren Christian Christensen, Stockholms universitet, att han i nuläget inte vågar satsa pengar på någon av de två kandidaterna.

Ett av presidentens twitterkonton. Foto: Rafael Henrique

USA-valet: Forskare ser en jämnare spelplan vad gäller sociala medier

I onsdags kommenterade Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, i Expressen, Biden och Trumps sociala mediestrategier i presidentvalet i USA.

Den sista presidentvalsdebatten sänds natten till fredag 23 oktober (sv. tid). Foto Maria Dryfhout

Forskare kritiserar NBC för programkrocken

Efter Trumps insjuknande i covid-19 avböjde han att delta i en andra debatt på distans. Biden bokade då in en utfrågning i ABC. När NBC sedan erbjöd Trump ett liknande programkoncept vid samma tidpunkt, var det många som lyfte på ögonbrynen. Hur skulle väljarna nu kunna följa båda utfrågningarna samtidigt?

Skylt med texten Stängt Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos 2012

Avvikande öppettider under november/december

JMK-bibliotekets öppettider under den sista delen av terminen.

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd

Forskare: Bilder som dokumenterar Syrienkonflikten riskerar att utplånas

När de arabiska upproren utbröt för snart tio år sedan började videoaktivister i Syrien att dokumentera protesterna. Sedan regimen återfått kontrollen riskerar nu det unika historiska källmaterialet att gå förlorat, säger professor Kari Andén-Papapopoulos.

Paula von Wachenfeldt Foto: Privat

Förändrade konsumtionsvanor under pandemin

Under pandemin har vi inte kunnat umgås på samma sätt som vanligt. Och därmed har vårt behov av att visa upp oss minskat. Och som en följd därav har våra inköpsvanor förändrats. Det menar modeforskaren Paula von Wachenfeldt, Stockholms universitet, som medverkade i SVT igår.

Mot andra världar Foto: SVT/Faktabruket

Han skildrar uppväxtens rollspelsvärld
 i ny dokumentär

Journalisten Jesper Huor som tidigare skildrat mänsklighetens värsta sidor, vänder nu blicken tillbaka till sin uppväxt och rollspelens förtrollade värld. I en intervju med IMS berättar han om sin nya dokumentär som skildrar detta fenomen.

Foto: Syda Productions © Mostphotos

Forskare kommenterar uppropet mot rasism på SR

För ungefär en månad sedan skickade 39 medarbetare vid Sveriges Radio ett upprop mot rasism och diskriminering till sin företagsledning. Medieforskaren Christian Christensen, Stockholms universitet, kommenterade detta i ett DN-reportage i fredags.

Filmkamera. Foto: Blue Polarn © Mostphotos

Nya filmprofessorer vid Stockholms universitet

I måndags tillkännagav institutionens prefekter i sitt veckobrev att Bo Florin och Trond Lundemo befordras till och anställs som professorer i filmvetenskap vid Stockholms universitet.

AcadeMedias skola Pysslingen Rudanskolan Foto: AcadeMedia

Pollack kritisk till friskolekoncernens rekrytering av tidigare generaldirektör

Sedan det i förra veckan blev känt att den tidigare generaldirektören för Skolinspektionen Ann-Marie Begler, föreslagits bli styrelseledamot i friskolekoncernen AcadeMedia, har diskussionen om näringslivets värvningar av ämbetsmän och politiker åter aktualiserats.

Användningen av munskydd har splittrat USA i två läger. Foto: Aroastock © Mostphotos

Christensen önskar att Woodward avslöjat Trumps kommentar om det "dödliga viruset" tidigare

"Att påstå att det inte skulle ha spelat någon roll om Woodward direkt hade avslöjat vad Trump sagt om Covid-19, därför att det skulle ha avfärdats som 'fake news' är struntprat, för det skulle ha inneburit en total kapitulation inför de antidemokratiska krafter som står bakom desinformationskampanjer", hävdade journalistikprofessor Christian Christensen, Stockholms universitet, i förra veckan på twitter.

Paula von Wachenfeldt Foto: Bart van der Gaag

Svårt att kräva moraliskt ställningstagande från lyxmärken | OPINION

Debattören Stina Oscarson undrade nyligen om inte modebolagen bör distansera sig från kriminella som bär deras märkeskläder. Men att "kräva ett moraliskt ställningstagande från dessa lyxmärken känns dessvärre väldigt avlägset idag", svarar forskaren Paula von Wachenfeldt, Stockholms universitet, i en understreckare i SvD.

Skylt med texten

Brottslingar hängs ut allt mer sällan i medierna

I mitten av förra veckan släpptes en rapport där journalistikprofessor Ester Pollack, Stockholms universitet, visar att traditionella medier namnger brottslingar allt mer sällan.

Studera, undervisa och arbeta på distans. Foto: Sirinarth Mekvorawuth © Mostphotos

Tips: Studera, undervisa och arbeta på distans

Nu finns all information om hur du kan studera, undervisa och arbeta på distans samlat på su.se/livetpadistans. Även på engelska su.se/lifeonline.

Greta Gober, postdoctoral fellow in Journalism, Stockholm University Photo: The University of Oslo

Forskare: "Kvinnor i den polska filmindustrin är inte längre lika rädda för att kräva jämställdhet"

Snart 3 år efter den första #MeToo-tweeten har forskaren Greta Gober undersökt hur jämställdhetsdebatten förändrat den polska filmindustrin. Imorgon presenterar hon sina resultat under en digital konferens.

Vita huset i Washington D.C. Foto: Samuel Borges © Mostphotos

Professor: "Trumps splittrande retorik har hamnat under hårdare granskning"

USA:s president Donald Trump har skapat ett nytt sätt att tala på offentligt som grundar sig i uttryck av vrede, enligt journalistikprofessor Karin Wahl-Jørgensen vid universitetet i Cardiff. Under ett besök vid Stockholms universitet i januari betecknade hon hans retorik som "angry populism".

Konfederationssymbolen tas nu bort från Mississippis flagga. Foto: Brandy McKnight Mostphotos

Christensen: "Går inte längre att försvara användandet av sydstatsflaggan"

För drygt en vecka sedan beslutade Mississippis delstatskongress att ta bort sydstatssymbolen ur sin flagga. På söndagen kommenterade Christian Christensen, Stockholms universitet, detta i DN.

Jane Gaines Photo: Unknown

Professor: "Alla förutsatte att män skapade filmindustrin"

– Goda vänner till filmbolagscheferna skrev de första raderna i historieböckerna. Och så småningom glömdes kvinnornas insatser bort, säger filmprofessor Jane Gaines, Columbia University (USA) och nyutsedd hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Det nya coronaviruset. Foto: CDC

Forskare: Myndigheternas rekommendationer är tydliga – men inte varför

– Som boende i Stockholm ser man väldigt ofta att människor inte håller två meters avstånd. Särskilt ute på gatan eller i matbutiken, säger professor Christian Christensen, Stockholms universitet. I måndags kritiserade han i DN de svenska myndigheternas coronarekommendationer, som han anser skapar viss förvirring i vardagssituationer.

USA:s flagga. GENREBILD. Foto: Andrey Popov © Mostphotos

Forskare: Missnöjet i USA har bubblat under ytan i decennier

— Det har bubblat under ytan i decennier, säger Christian Christensen i en kommentar till GP efter den senaste tidens protester i USA mot polisens övervåld mot afroamerikanska medborgare.

Ester Pollack, professor i journalistik. Foto: Skärmdump Kulturhuset Stadsteatern

"Vem kan vi lita på i det här flödet"?

– Överallt pratas det om corona. Ja, och vem kan vi lita på i det här flödet? Det frågar sig medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet.

Jonathan Rozenkrantz får Högskoleföreningens pris för sin avhandling. Foto: Privat

Han får Högskoleföreningens pris för studie av videons historia

För lite drygt en månad sedan blev det känt att forskaren Jonathan Rozenkrantz vid Stockholms universitet tilldelas Högskoleföreningens pris för sin filmvetenskapliga avhandling om videons historia och teori. Och snart ges en omarbetad version ut som bok.

Möt våra forskare och doktorander

terminsstart

NYTT pga SU's beslut: Studentexpeditionerna och studievägledning - inga besök

Studera hos oss HT20
Athena
JMK-biblioteket
JMK Leading Research Environment

Program och kurser

Till utbildningskatalogen
Mitt-su-se-puffbild