Institutionen för mediestudier - IMS

Välkommen till IMS!

Vid institutionen för mediestudier erbjuder vi ämnesutbildningar på alla nivåer, från grundkurser till forskarutbildning, och tar varje år emot ett stort antal utländska studenter till våra engelskspråkiga kurser eller program. Institutionens forskare och lärare bedriver forskning om medier, samhälle och kultur ur olika vetenskapliga perspektiv.

Undervisningsformer HT21

Undervisningsformer HT21 med anledning av Covid-19

Med anledning av Covid-19 och i enlighet med Stockholms universitets riktlinjer och beslut kommer Hösten 2021 se annorlunda ut mot vanliga terminer. 

 

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd

Forskare: "Informationskriget om Gaza har trappats upp till ett digitalt förtryck mot palestinier"

Israels attacker mot medier i Gaza väcker internationell uppståndelse. Men i dag är det snarare den digitala sfären som utgör den viktigaste fronten i informationskriget, och maktrelationerna online speglar de på marken. Censuren av palestinska användare har blivit ett digitalt förtryck, skriver professor Kari Andén-Papadopoulos, Stockholms universitet, i en debattartikel som publicerades i kulturdelen på dn.se under söndagen.

Byggnaden där Norrmalmstorgsdramat utspelade sig för många år sedan. Foto: Gamma-Man © Mostphotos

Pollack blickar tillbaka på Norrmalmstorgsdramat

Den 23 aug 1973 gick en maskerad man in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Det 5 dagar långa gisslandrama som följde blev en massmedial nagelbitare. Ester Pollack, professor i journalistik, och Cecilia Åse, genusprofessor Stockholms universitet blickar i det senaste avsnittet av Bildningspodden tillbaka på händelsen.

corona

VIDEO: Så har nyhetsmediernas coronarapportering varit

Har redaktionerna klarat av uppdraget att dels förmedla viktig samhällsinformation till medborgarna, dels kritiskt granska myndigheterna och makthavarna? Det var en av flera frågor som diskuterades i ett live-streamat seminarium där bl.a. Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, medverkade i under onsdagen.

Tjorven (Maria Johansson), Båtsman och Stina (Kristina Jämtmark). Foto: SVT Pressbild © 1964

Khavar Fahlstedt: "Saltkråkan har blivit en del i en nationell självbild"

Sedan det blivit känt att Astrid Lindgrens tv-serie Vi på Saltkråkan ska spelas in igen har det blossat upp till debatt. – Jag tror att folk reagerar så starkt på sådana här saker eftersom serier och filmer som Saltkråkan har blivit en del i en nationell självbild, säger Kim Khavar Fahlstedt till SVT.

Foto: Ingmarie Andersson

Doktorandkurs i samarbete mellan SU och Kulturhuset/Stadsteatern (HT 2021)

Med start i oktober 2021 ges en ny fakultetsövergripande doktorandkurs med fokus på ’kulturproduktion’ i regi av SU (IMS, IKE och FEK) och Kulturhuset/Stadsteatern (KHST).

Professor Alexa Robertson, Stockholms universitet. Foto: Svante Emanuelli © 2018

Medieforskare: "Chockerande att Israel bombade hus med så stora mediebolag"

– Vi har sett det här förut. Under Gazakriget 2014 så gjorde Israel journalister och mediebolag i Gaza till mål. Men det är mer chockerande och flagrant den här gången, att man bombade hus med så stora mediebolag, säger medieforskaren Alexa Robertson i ett inslag som sändes i SVT på måndagen där hon kommenterade Israels attacker mot mediehus i Gaza.

nyhetsbrev master mode

Masterstudenter i modevetenskap startar nyhetsbrev om mode

Våra tidigare masterstudenter i modevetenskap har startat ett nyhetsbrev där de diskuterar kritiskt modets utveckling.

 

Dagstidningar. GENREBILD. Foto: Claudio Divizia © Mostphotos

Debattörer: Mediestöd ska inte berika ”den som har”

Motiveringen för press- och mediestöd måste vara att stärka nyhetsmångfald och den demokratiska infrastrukturen, inte att berika de största mediehusen. Det skriver Ester Pollack, Sigurd Allern och Daniel Suhonen på SvD Debatt, och avvisar samtidigt Tidningsutgivarnas förslag om förändrade stödformer till medierna.

Christian Christensen intervjuas om den svenska strategin i tyska DW. Foto: Screenshot DW © 2021

Medieforskare kritisk till svensk coronakommunikation

– En sak som Sverige inte har lyckats särskilt väl med - det är att förklara för sin befolkning på vilka grunder som policybesluten tagits, sade journalistikprofessor Christian Christensen, Stockholms universitet, till tyska Deutsche Welle under onsdagen när han kommenterade de svenska myndigheternas coronastrategier.

Nils Funcke medverkade i Uppdrag Granskning den 3 mars 2021. Foto: Skärmdump SVT

JMK:s forskare och experter kommenterade flitigt i medierna

Under mars och april kommenterade flera av JMK:s forskare och experter nyhetshändelser i medierna. Kristina Widestedt, Maria Nilsson, Andreas Widholm, Jesper Huor, Christian Christensen, Nils Funcke, Ester Pollack och Sigurd Allern kommenterade allt från bråket på Bulletin till prins Philips död.

Övergiven gummibåt och flytvästar på ön Kos, Grekland. Foto: Berkut © Mostphotos. Arkivbild.

Forskare: Främlingsfientliga idéer normaliseras i det offentliga samtalet

I ett nytt nummer av Nordicom Review presenterar gästredaktörerna Mattias Ekman och Christian Christensen, Stockholms universitet, forskning som undersöker relationen mellan ett allt råare offentligt samtalsklimat och den högerpopulistiska våg som svept över Europa under de senaste decennierna.

Trump elected U.S. president Screen shot: CNN © 2016

Forskare: "Få kommer sakna den massiva överrepresentationen av Trump i bevakningen"

Under Trumps år i Vita huset blev medierna en måltavla för presidenten. Å andra sidan innebar hans utspel fler läsare. Medieforskaren Christian Christensen, Stockholms universitet, uppger till DN att han nu hoppas på en mindre ”ytlig” bevakning av presidenten som person, och ett ökat fokus på fördjupande rapportering om landets ekonomiska, sociala och kulturella problem.

Betonglejon på Drottninggatan där terrordådet ägde rum 7 april 2017. Foto Svante Emanuelli © 2018

Forskare i samtal om journalistik och terror

För två veckor intervjuades medieforskaren Maria Nilsson, Stockholms universitet, i tidskriftspodden "The J Word" om sin forskning kring hur svenska medier skildrade terrordådet på Drottninggatan i sina bildval.

Marina L. Dahlquist Foto: Lo Dahlquist Mörkenstam

Ny forskning om oljeindustrin och moderna medier

I sin forskning har filmprofessor Marina L. Dahlquist, Stockholms universitet, undersökt de täta kopplingarna mellan oljeindustrin och moderna medier - med fokus på film. Detta som ett led i ett projekt om Moderna media och oljeindustrin finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

Annika Olsson Foto: Barry Henderson

Prix Europa-vinnare blir ny radiolärare på JMK

Hennes längtan efter att skriva ledde henne till journalisthögskolan i början av nittiotalet. Men under praktiken väcktes intresset för radio. – Jag märkte snart att jag älskade radions snabbhet, mångfald av uttryck och närhet till människorna, säger prisbelönta journalisten Annika Olsson som nyligen rekryterats som radiolärare till JMK.

Aftonbladets inlägg om Alsings död var det som skapade mest interaktion. Foto: Svante Emanuelli

Forskare: Adam Alsings död skapade mest interaktion på Facebook

Under coronaåret har inlägg om dödsbud, personliga vittnesmål och upplyftande nyheter varit det som skapat mest engagemang på Facebook. Det visar en genomgång som SVT berättade om den 17 mars. Och Andreas Widholm, docent i journalistik, Stockholms universitet ser flera gemensamma nämnare hos de poster som skapat mest interaktion.

Utbildning

Ny flik "UTBILDNING"

11/3 har IMS fått en ny flik på vår webbsida "UTBILDNING". Där ligger information som rör studenter.

Modevetaren Jessica Conrah, Stockholms universitet. Foto: SVT

Jessica Conrah: "Om det klädkoordineras för mycket blir det nästan lite kitschigt"

Det sydkoreanska modefenomenet "couple look" är en slags kärleksförklaring som fått spridning i Asien. Modevetaren Jessica Conrah, Stockholms universitet, medverkade i SVT Kulturnyheterna den 12 februari 2021 där hon satte fenomenet i en västlig kontext.

Olivia Eriksson Photo: Einar Baldursson

Dr. Olivia Eriksson successfully defended her PhD thesis today

Olivia Eriksson’s successfully defended her PhD thesis "Gallery Experience: Viewers, Screens and the Space In-Between in Contemporary Installation Art" at Stockholm University today March 11, 2021. The examination committee announced its unanimous verdict at about 4 PM today, saying that she had passed.

Erik Palm Foto: Göran Segeholm © Norstedts

JMK rekryterar prisbelönt undersökande journalist

Hans avslöjanden har skapat rubriker och samhällsdebatt. I veckan gavs den prisbelönte journalisten Erik Palms bok om H&M:s tidigare styrelseordförande Stefan Persson ut som pocket. I en intervju med IMS berättar han om sina grävreportage och sin nya tjänst vid JMK.

Ester Pollack

Pollack medverkade i P3-dokumentär om Estonia

I måndags friade Göteborgs tingsrätt två män som åtalats för brott mot lagen om gravfrid vid den förlista färjan Estonias vrak. Samma dag sändes dokumentären Estonia och rättegången om gravfriden i P3, där medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, medverkade.

Erika Theissen Walukiewicz Foto: Karin Sundkvist

Erika Theissen Walukiewicz successfully defended her PhD thesis today

Erika Theissen Walukiewicz successfully defended her PhD thesis 'Ethical Encounters' at Stockholm University on February 5.

Christian Christensen

Medieforskare kritiserar SR:s restriktioner mot vissa journalister

Medieforskaren Christian Christensen uppmanade under torsdagen Sveriges Radio att ompröva de restriktioner som införts mot journalister som skrivit under uppropet mot rasism. Det rapporterar tidningen Journalisten.

Info

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson

Medieforskare varnar för ökad ojämlikhet under pandemin

"När covid-19 bemästrats, öppnas ett tillfälle att vrida samhällsutvecklingen åt rätt håll", det skriver medieforskarna Ester Pollack och Sigurd Allern, med flera i en debattartikel som publicerades i DN i helgen.

Louise Wallenberg, professor i modevetenskap. Foto: Svante Emanuelli © 2018

Modeprofessor jämför föraktet för mjukisbyxor med tidigare syn på jeans

Zalando uppger att populariteten för ”lounge­wear” ökade i fjol. Samtidigt förbjöd en Jensenägd skola i Göteborg mjukisbyxor. Modeforskaren Louise Wallenberg jämför, i DN den 19 januari, Jensens syn på plagget med hur man såg på jeans förr.

Maya Rudolph och Kristen Wiig delar ut Oscar för bästa kostym 2020. Foto: Phil McCarten © A.M.P.A.S.

Modeforskare blickar tillbaka på röda mattans historia

När Luise Rainer helt oväntat vann en Oscar 1938, ringdes hon in med kort varsel och mottog priset i ett elegant nattlinne. Men tiderna har förändrats. – I dag är skådespelarna ofta ambassadörer för olika varumärken, säger modeforskaren Elizabeth Castaldo Lundén, Stockholms universitet, till Damernas värld.

Christian Christensen Foto: Skärmdump SVT

Forskare: Svårt att avgöra om Trump kommer bli martyr

I tisdags diskuterade SVT Utrikesbyrån om inte en andra riksrätt mot Trump kan leda till att han blir politisk martyr efter att han lämnat Vita huset. Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, är dock osäker på om riksrättsprocessen kommer att stärka den tidigare presidentens ställning.

Presidentens numera nedstängda twitterkonto. Foto: Rafael Henrique

USA-expert: Aggressiva attacker mot medier har lämnat djupa sår

– Det som vi sett under fyra år, de ganska aggressiva attackerna mot amerikanska medier det lämnar djupa sår, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, i en kommentar till Expressen TV idag om utvecklingen av medieklimatet i USA.

Den 8 januari stängde Twitter sedan ned Trumps konto permanent. Foto: Skärmdump SVT.

Experter ger sin syn på avstängningen av Trump från sociala medier

Flera sociala plattformar har stängt av Donald Trumps konton efter stormningen av kongressbyggnaden i USA den 6 januari. Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, hoppas att de amerikanska teknikjättarna ska fundera igenom sina innehållspolicyer. Samtidigt varnar hans kollega yttrandefrihetsexperten och journalistikläraren Nils Funcke för konsekvenserna av IT-bolagens agerande.

Då inleddes en historisk inbromsning av stockholmarnas lyxinköp på kredit

Fram till slutet av 1700-talet gjorde stockholmarna ofta lyxinköp på kredit. Men så hände något. En ny syn på ”kredit” vinner mark. Och de lånebaserade inköpen börjar minska. Professor Klas Nyberg, Stockholms universitet, har sökt efter en förklaring till denna historiska vändning.

Kvinnor med munskydd på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos

Medieforskare vill se hur och var stockholmarna fick information om covid-19

I tisdags fick medieforskarna Christian Christensen och Miyase Christensen vid Stockholms universitet, beskedet att de tilldelats 997 000 kronor från det statliga forskningsrådet Formas för ett ettårigt forskningsprojekt om Covid-19, medier och förtroende i Stockholm. Nu vill de undersöka hur och var huvudstadens alla invånare fick den viktiga coronainformationen.

Ny ledning tillträder i januari 2021

Professor Anja Hirdman och professor Marina Dahlquist har av rektor utsetts till prefekt respektive ställföreträdande prefekt vid Institutionen för mediestudier för de kommande tre åren (1 jan. 2021 - 31 dec. 2023). Peter Erell är fortsatt administrativ chef och ingår i institutionens ledning sedan förra året.

Ester Pollack Foto: Fredrik Mårtenson

Så förhåller du dig källkritiskt till konspirationsteorier

"Idag översköljs vi med information om corona-pandemin. Hur genomskådar vi desinformation under en kris? Vem – eller vilka – i informationsflödet kan vi lita på"? Det frågar sig Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet, i tidskriften Nio till Fem som ges ut av Tjänstemän och Akademikers Arkiv.

Ett exempel på hur politiker blir nyhetsproducenter. Foto: Skärmdump 2022 med Alice och Pär

Ny studie visar hur politiska aktörer ”parasiterar” på det traditionella nyhetsformatet

I takt med att medielandskapet förändras har gränserna för traditionellt nyhetsinnehåll och politisk kommunikation som presenteras i ett journalistiskt format börjat luckras upp. Det är inte lika enkelt att avgöra vad som är vad. I en ny studie uppmärksammar medieforskarna Mattias Ekman och Andreas Widholm, Stockholms universitet, fenomenet ”parasiterande nyheter” som innebär att politiker byter sida och själva blir nyhetsproducenter.

Arctic landscape, arctic tundra and ice of the Arctic Ocean. Photo: Avstraliavasin/Mostphotos

Forskare: ”Klimatförändringen i Arktis är av avgörande betydelse för vår planet"

– I år uppmättes rekordlåga nivåer för havsisen i Arktis, säger professor Miyase Christensen, Stockholms universitet. Klockan 17:00 ikväll kommer hon att tala om hur den politiska maktkampen hotar regionens framtid - under ett webbinarium anordnat av Arctic Circle Mission Council.

Kim Khavar Fahlstedt Foto: Svante Emanuelli © 2016

El País riktar ljuset mot svensk studie av Bengt Bergs mörka förflutna

Den svenske zoologen och författaren Bengt Berg var inte bara en av Skandinaviens mest betydelsefulla naturfilmare. – Berg är en intressant historisk personlighet som förtjänar mer uppmärksamhet, säger filmforskaren Kim Khavar Fahlstedt, Stockholms universitet, i en intervju med spanska dagstidningen El País. I sin tidigare forskning har han belyst Bergs nära kontakter med Nazityskland.

Svenska löpsedlar beskriver striden om presidentposten i USA. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Intensiva novemberveckor för flera medieforskare med USA-valet i fokus

Under början av november har flera forskare vid Institutionen för mediestudier medverkat i flera inslag och reportage - med presidentvalet i USA den 3 november i klart fokus. Men även andra ämnen har avhandlats som exempelvis New York Times bristande källkritik. Här är hela listan (OBS! alla inslag har dock inte publicerats på webben).

Ingmar Bergman Foto: Bengt Wanselius

Koskinen: "Bergman själv ringde upp efter min disputation"

För två år sedan firades hundraårsjubiléet av den världsberömde teater- och filmregissören Ingmar Bergman. Och trots att det nu är 13 år sedan hans bortgång är han lika aktuell idag. En av Sveriges främsta experter på Bergman, Maaret Koskinen, berättar i en intervju med IMS om hur hon för första gången kom i kontakt med den store auteuren.

Idag öppnar vallokalerna i USA. Foto: Zkolra

Se IMS medieforskare kommentera USA-valet i TV4 på onsdag

Vilken väg väljer USA? Ca kl. 16:18 på onsdag 4 november kommenterar medieforskarna Maria Nilsson och Christian Christensen, Stockholms universitet, presidentvalet i TV4:s valbevakning. En rättelse har tillfogats texten med justerad uppgift om dag och sändningstid.

Den 3 november 2020 avgörs kampen om Vita huset. Foto: Serrnovik © Mostphotos

USA-expert: ”Biden har fördel - men Trump kan absolut vinna”

Samtidigt som kampen om väljarna hårdnar kommer Trump och Biden under måndagen att besöka några av de delstater som förväntas avgöra presidentvalet i USA den 3 november. Men vem vinner imorgon? I en intervju med IMS avslöjar medieforskaren och USA-kännaren Christian Christensen, Stockholms universitet, att han i nuläget inte vågar satsa pengar på någon av de två kandidaterna.

Christian Christensen

USA-valet: Forskare ser en jämnare spelplan vad gäller sociala medier

I onsdags kommenterade Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, i Expressen, Biden och Trumps sociala mediestrategier i presidentvalet i USA.

Den sista presidentvalsdebatten sänds natten till fredag 23 oktober (sv. tid). Foto Maria Dryfhout

Forskare kritiserar NBC för programkrocken

Efter Trumps insjuknande i covid-19 avböjde han att delta i en andra debatt på distans. Biden bokade då in en utfrågning i ABC. När NBC sedan erbjöd Trump ett liknande programkoncept vid samma tidpunkt, var det många som lyfte på ögonbrynen. Hur skulle väljarna nu kunna följa båda utfrågningarna samtidigt?

Kari Andén-Papadopoulos, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Privat/Okänd

Forskare: Bilder som dokumenterar Syrienkonflikten riskerar att utplånas

När de arabiska upproren utbröt för snart tio år sedan började videoaktivister i Syrien att dokumentera protesterna. Sedan regimen återfått kontrollen riskerar nu det unika historiska källmaterialet att gå förlorat, säger professor Kari Andén-Papadopoulos.

Mot andra världar Foto: SVT/Faktabruket

Han skildrar uppväxtens rollspelsvärld
 i ny dokumentär

Journalisten Jesper Huor som tidigare skildrat mänsklighetens värsta sidor, vänder nu blicken tillbaka till sin uppväxt och rollspelens förtrollade värld. I en intervju med IMS berättar han om sin nya dokumentär som skildrar detta fenomen.

Foto: Syda Productions © Mostphotos

Forskare kommenterar uppropet mot rasism på SR

För ungefär en månad sedan skickade 39 medarbetare vid Sveriges Radio ett upprop mot rasism och diskriminering till sin företagsledning. Medieforskaren Christian Christensen, Stockholms universitet, kommenterade detta i ett DN-reportage i fredags.

Filmkamera. Foto: Blue Polarn © Mostphotos

Nya filmprofessorer vid Stockholms universitet

I måndags tillkännagav institutionens prefekter i sitt veckobrev att Bo Florin och Trond Lundemo befordras till och anställs som professorer i filmvetenskap vid Stockholms universitet.

AcadeMedias skola Pysslingen Rudanskolan Foto: AcadeMedia

Pollack kritisk till friskolekoncernens rekrytering av tidigare generaldirektör

Sedan det i förra veckan blev känt att den tidigare generaldirektören för Skolinspektionen Ann-Marie Begler, föreslagits bli styrelseledamot i friskolekoncernen AcadeMedia, har diskussionen om näringslivets värvningar av ämbetsmän och politiker åter aktualiserats.

Användningen av munskydd har splittrat USA i två läger. Foto: Aroastock © Mostphotos

Christensen önskar att Woodward avslöjat Trumps kommentar om det "dödliga viruset" tidigare

"Att påstå att det inte skulle ha spelat någon roll om Woodward direkt hade avslöjat vad Trump sagt om Covid-19, därför att det skulle ha avfärdats som 'fake news' är struntprat, för det skulle ha inneburit en total kapitulation inför de antidemokratiska krafter som står bakom desinformationskampanjer", hävdade journalistikprofessor Christian Christensen, Stockholms universitet, i förra veckan på twitter.

Paula von Wachenfeldt Foto: Bart van der Gaag

Svårt att kräva moraliskt ställningstagande från lyxmärken | OPINION

Debattören Stina Oscarson undrade nyligen om inte modebolagen bör distansera sig från kriminella som bär deras märkeskläder. Men att "kräva ett moraliskt ställningstagande från dessa lyxmärken känns dessvärre väldigt avlägset idag", svarar forskaren Paula von Wachenfeldt, Stockholms universitet, i en understreckare i SvD.

Skylt med texten

Brottslingar hängs ut allt mer sällan i medierna

I mitten av förra veckan släpptes en rapport där journalistikprofessor Ester Pollack, Stockholms universitet, visar att traditionella medier namnger brottslingar allt mer sällan.

Studera, undervisa och arbeta på distans. Foto: Sirinarth Mekvorawuth © Mostphotos

Tips: Studera, undervisa och arbeta på distans

Nu finns all information om hur du kan studera, undervisa och arbeta på distans samlat på su.se/livetpadistans. Även på engelska su.se/lifeonline.

Greta Gober, postdoctoral fellow in Journalism, Stockholm University Photo: The University of Oslo

Forskare: "Kvinnor i den polska filmindustrin är inte längre lika rädda för att kräva jämställdhet"

Snart 3 år efter den första #MeToo-tweeten har forskaren Greta Gober undersökt hur jämställdhetsdebatten förändrat den polska filmindustrin. Imorgon presenterar hon sina resultat under en digital konferens.

Konfederationssymbolen tas nu bort från Mississippis flagga. Foto: Brandy McKnight Mostphotos

Christensen: "Går inte längre att försvara användandet av sydstatsflaggan"

För drygt en vecka sedan beslutade Mississippis delstatskongress att ta bort sydstatssymbolen ur sin flagga. På söndagen kommenterade Christian Christensen, Stockholms universitet, detta i DN.

Jane Gaines Photo: Unknown

Professor: "Alla förutsatte att män skapade filmindustrin"

– Goda vänner till filmbolagscheferna skrev de första raderna i historieböckerna. Och så småningom glömdes kvinnornas insatser bort, säger filmprofessor Jane Gaines, Columbia University (USA) och nyutsedd hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Det nya coronaviruset. Foto: CDC

Forskare: Myndigheternas rekommendationer är tydliga – men inte varför

– Som boende i Stockholm ser man väldigt ofta att människor inte håller två meters avstånd. Särskilt ute på gatan eller i matbutiken, säger professor Christian Christensen, Stockholms universitet. I måndags kritiserade han i DN de svenska myndigheternas coronarekommendationer, som han anser skapar viss förvirring i vardagssituationer.

USA:s flagga. GENREBILD. Foto: Andrey Popov © Mostphotos

Forskare: Missnöjet i USA har bubblat under ytan i decennier

— Det har bubblat under ytan i decennier, säger Christian Christensen i en kommentar till GP efter den senaste tidens protester i USA mot polisens övervåld mot afroamerikanska medborgare.

Ester Pollack, professor i journalistik. Foto: Skärmdump Kulturhuset Stadsteatern

"Vem kan vi lita på i det här flödet"?

– Överallt pratas det om corona. Ja, och vem kan vi lita på i det här flödet? Det frågar sig medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet.

Jonathan Rozenkrantz får Högskoleföreningens pris för sin avhandling. Foto: Privat

Han får Högskoleföreningens pris för studie av videons historia

För lite drygt en månad sedan blev det känt att forskaren Jonathan Rozenkrantz vid Stockholms universitet tilldelas Högskoleföreningens pris för sin filmvetenskapliga avhandling om videons historia och teori. Och snart ges en omarbetad version ut som bok.

Möt våra forskare och doktorander

terminsstart

NYTT pga SU's beslut: Studentexpeditionerna och studievägledning - inga besök

Athena
JMK-biblioteket
JMK Leading Research Environment

Program och kurser

Till utbildningskatalogen
Mitt-su-se-puffbild