Institutionen för mediestudier - IMS

Välkommen till IMS!

Vid institutionen för mediestudier erbjuder vi ämnesutbildningar på alla nivåer, från grundkurser till forskarutbildning, och tar varje år emot ett stort antal utländska studenter till våra engelskspråkiga kurser eller program. Institutionens forskare och lärare bedriver forskning om medier, samhälle och kultur ur olika vetenskapliga perspektiv.

Mellan 21-23 augusti äger NordMedia 2019-konferensen rum i Malmö. Foto: Kimson © 2013 Mostphotos

Flera IMS-forskare redovisar aktuell medieforskning på NordMedia

Idag invigs den internationella konferensen NordMedia i Malmö. Under konferensen, som pågår 21-23 augusti, kommer forskare från Stockholms universitet att redogöra för aktuella studier om allt från medier och klimatmigration till metoo-rapportering, attityder till kulturjournalistik, bildreportage av flyktingar och sexuella nättrakasserier.

Trump anklagas för rasism mot fyra amerikanska kongressledamöter. Foto: Svetlana Foote © Mostphotos

"Rasismen har varit en politisk kraft i USA i 100 år"

– Rasism har varit en politisk kraft i USA i hundra år, sade forskaren Christian Christensen, Stockholms universitet, till SVT efter president Trumps hårda twitter-angrepp mot fyra amerikanska kongressledamöter den 15 juli.

Logotyp på svensk polisuniform. GENREBILD. Foto: Fredrik Larsson © Mostphotos

Så påverkades platsen Malexander av polismorden

20 år efter polismorden i Malexander diskuterade Godmorgon världen den 21 juli hur platser som Malexander, Åmsele och Knutby påverkas då de ofta förknippas med brott som begåtts där. Hör samtalet i vilket även medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet medverkar.

Automatisk pistol. GENREBILD. Foto: Edward Olive © Mostphotos

Forskare: Poddar om true crime har bidragit till att genren vuxit

I takt med att intresset för true crime-genren vuxit under de senaste åren i olika mediekanaler så frågade sig Göteborgs-Posten tidigare i sommar hur den snabba nöjeskonsumtionen av mord påverkar offrens anhöriga – och samhället i stort. Och medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, var en av de experter som intervjuades.

Ingmar Bergman Foto: Bengt Wanselius

En hårt kritiserad Bergman ville skildra mer av världen utanför

Regissören Ingmar Bergman kritiserades för att inte skildra samhällsutvecklingen tillräckligt i sitt konstnärsskap. Men i själva verket ville han inget hellre än att berätta mer om världen utanför. Det visar ny forskning från Stockholms universitet.

KD:s valarbetare under valrörelsen 2018. Foto: Hans Christiansson © Mostphotos

Forskare: ”Metoorörelsen tycks inte ha påverkat den politiska debatten under valet 2018”

Medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, menar att metoorörelsen haft en begränsad politisk effekt i Sverige. Det visar en ny studie som hon presenterar i Madrid på tisdag.

Astrid Söderbergh Widding Foto: Eva Dalin © 2014 Stockholms universitet

VIDEO: Så utvecklar vi forskningens infrastruktur

Den 1 juli deltog universitetets rektor Astrid Söderbergh Widding, tillika ordförande för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), i ett seminarium om hur forskningens infrastruktur ska kunna utvecklas i framtiden. Se reprisen här.

Amerikansk gränsvakt spanar längs gränsfloden Rio Grande Foto: ©  U.S. Customs and Border Protection

Gripande bild på drunknad tvååring skakar USA

En 25-årig pappa från El Salvador och hans tvååriga dotter drunknade i söndags i Rio Grande när de försökte ta sig över den mexikanska gränsen till USA. Medieforskare Maria Nilsson, Stockholms universitet, kommenterade igår i SVT de gripande bilder på dem som spridits över hela världen.

Polisbil insvept i blommor dagarna efter terrorattacken på Drottninggatan. Foto: Roland Lundgren

Så skildrade pressen terrorattacken visuellt

Tidigare har forskare undersökt hur nyhetsmedierna skildrade terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017, men inte med bildjournalistik som huvudfokus. Nu presenterar medieforskaren Maria Nilsson, Stockholms universitet, sin kartläggning av hur svensk press gestaltade terrordådet via bilder och videoklipp.

PARIS. Den franska trikoloren med Eiffeltornet i bakgrunden. GENREBILD. Foto: SavvaPanf © Mostphotos

Kulturjournalistiken viktig i rapporteringen av terrorattackerna i Paris

Kulturjournalistiken spelade en viktig roll i den svenska rapporteringen av terrorattackerna i Paris 2015. Samtidigt kan gränsen mellan nyhets- och kulturjournalistik vara på väg att suddas ut.

En presentbutik för piloter i den amerikanska armén i Livorno, ITALIEN, 1945. Foto: © US Army © 1945

Nya bevis för 5 fler presentbutiker för de allierade funna i Italien

Historiker vet att de allierade drev presentbutiker med exklusiv försäljning till utländsk militär personal, i olika europeiska städer under andra världskriget. Men en ny studie från Stockholms universitet visar att det drevs ytterligare 5 sådana butiker i Italien, av en civilperson, kommissionären Giovanni Battista Giorgini.

Grafik: Institutet för mediestudier

Ny studie: Kvinnor syns oftare än tidigare, men fortfarande dominerar männen i medierna

Journalistiken har blivit allt mer tolkande till sin karaktär. Kvinnor syns oftare än tidigare, men fortfarande dominerar männen i medierna. Det visar en innehållsanalys från Institutet för mediestudier som tre medieforskare från Stockholms universitet medverkat i.

Kurslitteraturpriset 2019 går till Sigurd Allern och Ester Pollack

Ester Pollack och Sigurd Allern tilldelas Kurslitteraturprisets hederspris

Medieforskarna Ester Pollack och Sigurd Allern tilldelas Kurslitteraturprisets hederspris 2019 för boken "Källkritik! Journalistik i lögnens tid" som släpps i augusti. Priset delas ut av Studentlitteratur den 4 september på Berns i Stockholm.

Save the date för höstens högre seminarier på JMK. Foto: Claudio Divizia © Mostphotos

Save the date: Höstens högre seminarier vid JMK

Om inget annat anges äger de högre seminarierna rum på torsdagar 10-12 på JMK i Bangsalen, plan 5, Karlavägen 104. Mer information följer. Save the dates!

Möt våra forskare och doktorander

Terminsstart HT19
Hösten 19
JMK Leading Research Environment
Athena

Program och kurser

Till utbildningskatalogen
Mitt-su-se-puffbild
Mondo-puffbild