Experimenten Foto: Birgitta Fiedler

– I den undersökande serien ”Experimenten”, var till exempel en del av mitt jobb att både filma och bygga förtroende hos Karolinskas kirurg och forskare Paolo Macchiarini, säger JMK-alumnen Anna Nordbeck som var med och producerade dokumentären om den skandalomsusade stjärnkirurgen Paolo Macchiarini från Karolinska Institutet.

Förutom Anna Nordbeck arbetade även de tidigare JMK-studenterna Johannes Hallbom och Jakob Larsson med den vinnande SVT-dokumentären. Även Löftet om den hållbara fisken var nominerad till Guldspaden. JMK-alumnen Daniel Värjö hade medverkat i denna produktion på Kaliber, Sveriges Radio. De sju pristagarna av Guldspaden valdes ut från över 180 bidrag.

– I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men vi har som princip att bara utse en enda vinnare, oavsett hur många andra som nått spadnivå, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström.

Enligt juryns motivering fick SVT-dokumentären priset ”(f)ör en massiv och imponerande granskning av forskningsfusk och dödliga experiment, som inte bara fick en stjärnkirurg på fall, utan också en hel universitetsledning”.

Grävseminariet arrangerades i år den 7-8 april i Uppsala.