Magda Gad Foto: Mikael Sjöberg © Expressen

Priset instiftades 2010 av Institutionen för mediestudier i syfte att premiera en journalist som ”har ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”. Igår, den 27 september mottog Magda Gad priset för sina gripande samtidsskildringar under en ceremoni i Kungliga bibliotekets hörsal i centrala Stockholm.

Juryns motivering:

• ”Med suverän känsla för rytm och scener berättar Magda Gad om platser dit de flesta aldrig reser och aldrig vill resa. Stilen är hårdkokt men inte cynisk, språket sparsamt på uttryck och uttrycker därför desto mer. Magda Gad gör vår blick klarare.”

Magda Gad är för närvarande verksam som utrikeskorrespondent för Expressen. Hon har gjort sig känd genom en rad engagerande skildringar från några av världens oroligaste hörn. Hennes reportage har bland annat handlat om barnslavar i Etiopien, våldtäkter i Kongo, ebolaepidemin i Liberia, frontlinjen mellan irakiska armén och IS samt romernas Rumänien.

I samband med prisutdelningen hölls även en paneldiskussion om utrikesjournalistikens utmaningar på temat: Mitt största dilemma.

Priset delades i år ut för fjärde gången. Tidigare pristagare har varit Cecilia Uddén, Sveriges Radio (2010), Richard Schwarz, Dagens Nyheter (2012) och Tom Alandh (2014). Prissumman på 10 000 kronor donerades av Svenska Dagbladet.

Prisutdelning med efterföljande paneldiskussion

Priset delades igår ut vid en ceremoni på Kungliga biblioteket. Juryn bestod av Christina Jutterström, Peter Kadhammar, Kaj Schueler, Axel Andén, Anne Lagercrantz och Ester Pollack.

I samband med prisutdelningen hölls ett seminarium på temat Mitt största dilemma där Björn Häger (moderator), Cecilia Uddén, Martin Schibbye, Fredric Karén och pristagaren själv medverkade.

Arrangemanget skedde i samverkan mellan Stockholms universitet och Kungliga biblioteket.

Ladda ned pressmeddelandet

Läs Expressens intervju med Magda Gad. Ladda ned hela pressmeddelandet i sin helhet som wordfil. (104 Kb) .

De tre bifogade fotona av Magda Gad kan användas fritt mot att det ges en bildbyline enligt följande: