Anne Bachmann försvarar sin avhandling i filmvetenskap, med titeln "Locating Inter-Scandinavian Silent Film Culture: Connections, Contentions, Configurations”, torsdagen den 12 december 2013 kl. 13:00 i F-salen i Filmhuset.

Tid och plats:
Torsdagen den 12 december 2013, kl. 13–15 i F-salen, Filmhuset, Borgv. 1–5, Stockholm.

Disputationen är öppen för alla.

Avhandlingen är skriven på engelska.

Vad var 1910- och 20-talets motsvarigheter till samproduktioner som Bron, eller till Tuva Novotny som obehindrat spelar i danska och norska produktioner? Hur uttryckte man sig kring samhörighet och olikheter inom Skandinavien, och vilken roll spelade det? Denna avhandling återbesöker film och filmkultur i Sverige, Danmark och Norge på stumfilmstiden, i syfte att utforska samarbeten, debatter och identiteter på tvärs av gränserna inom Skandinavien. Ett genomgående skandinaviskt perspektiv på denna del av filmhistorien är nytt, och justerar därmed de separata, nationella historieskrivningar som redan finns. Avhandlingen ger en ny blick på välkända filmer, men lyfter också fram mindre kända eller sedan länge förlorade filmer och projekt som aldrig blev av.

Länk till abstract och avhandling

Handledare:

Professor Jan Olsson (IMS, SU)

Ordförande:

Professor Maaret Koskinen (IMS, SU)

Opponent:

Professor Mark Sandberg (Scandinavian Studies, University of California, Berkeley)

Betygsnämnd:

Professor John Fullerton (IMS, SU)

Professor Björn Sörenssen (Institutt for kunst- og medievitenskap, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet)

Professor Ann-Kristin Wallengren (Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet)