Annamari Vänskä © Foto: Juliana Harkki

-Det känns otroligt bra förstås, förklarar Annamari Vänskä, som lagt ner flera års arbete i bokprojektet.

I juryns hedersomnämnande beskrivs Vänskäs bok som en "gedigen forskningsrapport" och prisas för "noggrannhet i empirisk analys" samt för en teoretisk ram som genomsyrar texten utan att fördenskull betunga den.

Boken "Muodikas Lapsuus" (dvs. "Moderiktig Barndom") fick redan vid utgivningen i september 2012 stor uppmärksamhet i finska medier, men hedersomnämnandet är ändå viktigt för henne.

-Det innebär att jag har lyckats skriva en begriplig bok om ett aktuellt ämne. Även om boken redan har fått ganska mycket publicitet i medierna känns det bra att den akademiska världen också har sett bokens betydelse.

Annamari Vänskä tänker forska vidare inom ämnesområdet barn och mode.

-I denna bok analyserade jag barnets representationer, men mitt nästa forskningsprojekt kommer att handla om barn som arbetar som modeller.

Svante Emanuelli/Anu Koivunen