Jesper Huor med en 360-kamera och ljus. Foto: Adam Wahlfeldt

– I början var studenterna skeptiska mot tekniken, de tyckte att det lät krångligt, men när de kom igång och gjorde egna inslag blev nog både de och jag förvånade över hur bra det blev, säger Jesper Huor.

Reportagen har publicerats i en helt ny app som JMK:s utvecklare Fredrik Mårtenson tagit fram.

– Med appen kan man se reportagen med VR-glasögon av typen Google Cardboard, det ger den starkaste upplevelsen. Men det går också bra att titta på dem direkt på skärmen – då vridbar i 360 grader.

Appen, JMK VR, finns på App Store just nu och fungerar än så länge bara till de senaste iPhone-modellerna – men den finns snart även till Android.

– Mobilappen kommer kontinuerligt utvecklas och fyllas på med nytt journalistiskt innehåll, säger Fredrik Mårtenson.

– Tekniken är ny och har vissa barnsjukdomar, och 360-videos passar inte för alla typer av berättelser, säger Jesper Huor, men vi lär oss allteftersom.

Fotografen Jann Lipka – Sveriges nestor i 360-foto – är gästlärare och inspiratör på kursen.

– Eftersom vi utbildar framtidens journalister är det viktigt att hela tiden experimentera med ny digital teknik. Utan att glömma det tidlösa hantverket – researchen och berättandet.

Snart reser några av studenterna till Libanon och Moçambique för att göra 360-reportage.

– Det ska bli oerhört spännande att se vad de kommer hem med, avslutar Jesper Huor.

För mer information, kontakta:

Jesper Huor, e-post: jesper.huor@ims.su.se, telefon: 08 - 16 44 39
Presstjänsten, e-post: press@su.se, telefon: 08 - 16 40 90
Läs hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.

Student filmar med 360-teknik i Moçambique

JMK-studenten Matilda Lann som snart ska åka till Moçambique för att göra ett reportage med 360-teknik intervjuades igår i tidningen Journalisten.