Safa Al Ahmad i Jemens huvudstad Sana. Photo: Självporträtt
Emmy-nominerade journalisten Safa Al Ahmad i Jemens huvudstad Sana. Photo: Självporträtt

Safa Al Ahmad är en flerfaldigt belönad journalist och dokumentärfilmare som har gjort flera dokumentärer för PBS och BBC där hon skildrat utvecklingen i Mellanöstern sedan de arabiska upproren 2011. Eftersom hon är född i regionen (Saudiarabien) tror hon att hon har en viss fördel jämfört med andra utländska reportrar som också rapporterar från Mellanöstern:

–Det underlättar en hel del när man talar språket, och kan förstå de politiska, sociala och religiösa sammanhangen. Jag har ingen romantiserad eller stereotyp bild av regionen.

Safa Al Ahmad tror att mediernas tal om en så kallad ”arabisk vår” som sedan skulle ha övergått i någon slags ”arabisk vinter” har haft en negativ effekt, eftersom det har skapat orealistiska förväntningar. Dessa medier har inte lyckats visa hur invecklat det är att störta en diktator.

– Det inte rättvist av medierna att antingen beskriva händelseförloppet som ett misslyckande eller en framgång. Det är alldeles för tidigt att säga något om.

När Safa Al Ahmad spelade in BBC-dokumentären Saudi’s Secret Uprising (2014) i sitt hemland använde hon sig av exklusivt filmmaterial från lokala aktivister.

– Utan det skulle det inte ha blivit någon film. Det filmmaterial som jag fick av aktivisterna utgör filmens hjärta. Men västerländska medier har förlitat sig alldeles för mycket på antingen aktivisternas eller regeringens budskap. Du måste vara försiktig när du använder aktivisternas filmmaterial eftersom de – precis som regeringen - har en egen agenda.

Safa Al Ahmad tror att vägen till demokrati i Mellanöstern är lång.

– Jag tror inte att de arabiska revolutionerna har misslyckats. I ett längre perspektiv tror jag att det fortfarande finns hopp, säger Safa Al Ahmad och tillägger att:

–Det kan ta flera generationer att genomföra en revolution.

Safa Al Ahmads senaste dokumentär för PBS ”Yemen under Siege” (2016) har nominerats till det amerikanska tv-priset Emmy Awards. Den 6–8 september 2017 medverkade hon i konferensen Producing Image Activism after the Arab Uprisings vid Stockholms universitet. Detta symposium samlade en rad aktivister, journalister, forskare och konstnärer för att diskutera den globala spridningen av lokala aktivisters bilder efter de arabiska upproren.

För ytterligare information

Safa Al Ahmad, journalist och dokumentärfilmare, e-post safa.alahmad@gmail.com

Kari Andén-Papadopoulos, professor och arrangör, Institutionen för mediestudier, mobil 070-483 50 01, e-post kari.anden-papadopoulos@ims.su.se

Svante Emanuelli, informatör, Institutionen för mediestudier, tel. 08-16 44 18, e-post svante.emanuelli@ims.su.se