JMK

Enheten för journalistik, medier och kommunikation

Enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK, Stockholms universitet, ger grundutbildning, masterutbildning och forskarutbildning i ämnena journalistik respektive medie- och kommunikationsvetenskap.

Reporter Sveriges Radio Foto: Michael Erhardsson © Mostphotos 2015

Journalistik som en kollektiv nyttighet: Ett skandinaviskt perspektiv

I en nypublicerad vetenskaplig artikel diskuterar journalistikforskarna Ester Pollack och Sigurd Allern dagens mediepolitik och finansieringen av kvalitetsjournalistik utifrån ett skandinaviskt perspektiv.

Lilian Thuram Foto: Anette Gärdeklint Sylla

Tidigare fotbollsstjärnan och hedersdoktorn Lilian Thuram besökte Nyhetsbyrån

Som en del av samarbetet mellan Tensta konsthall och Stockholms universitet besökte hedersdoktorn vid Stockholms universitet och tidigare franske fotbollsspelaren, Lilian Thuram, Tensta konsthalls kurs i journalistiskt och konstnärligt berättande, Nyhetsbyrån, för en intervju.

Doktorspromotionen Foto: Eva Dalin

VIDEO: Se när Emma, Turid och Magnus promoverades

Den 29 september 2017 promoverades Turid Borgen, Emma Lindblad och Magnus Danielson vid IMS till doktorer under den årliga installations- och promotionshögtiden i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Inte mindre än 3 doktorer och 2 hedersdoktorer hade kopplingar till IMS.

‘Street Art is Boring’. Photo: Tindra Thor © London, November 2015

The reciprocal city: Performing solidarity—Mediating space through street art and graffiti

The latest issue of the International Communication Gazette tackles the pressing political - cultural questions of the past few years and also includes an article by professor and guest-editor Miyase Christensen, co-written by doctoral student Tindra Thor.

Professor Kari Andén-Papadopoulos Photo: James Losey

Producing Image Activism

The Symposium Producing image activism after the Arab uprisings took place at Filmhuset between September 6 and 8, 2017.

Emmy-nominerade journalisten Safa Al Ahmad i Jemens huvudstad Sana. Photo: Självporträtt

“Det kan ta flera generationer att genomföra en revolution”

– Ingen förstod riktigt hur lång tid det skulle ta att göra sig av med en diktator, säger den Emmy-nominerade saudiska journalisten Safa Al Ahmad som är kritisk till hur västliga och arabiska nyhetsmedier rapporterat om de arabiska upproren.

Tahrir square Photo: Unknown

Producing Image Activism after the Arab Uprisings

Between September 6-8, 2017 Stockholm University hosts a symposium that aims to explore the different facets of a growing global activist image industry with a particular focus on the Arab world.

Alf Kronvall Foto: Okänd

”Jag vill visa nyttan med det nordiska samarbetet"

– Jag vill visa nyttan med det nordiska samarbetet och ge medborgarna bra service via våra digitala kanaler, säger alumnen Alf Kronvall som idag arbetar vid Nordiska ministerrådet i Köpenhamn.

Maryam Hansson Edalat, chef vid Avdelningen för forskningsstöd Foto: Okänd

Föreläsningar och seminarier om ERC i höst

– Redan nästa vecka har vi öppna ERC-föreläsningar (Europeiska forskningsrådet). Vi har även ett seminarium om hur man förbereder en ERC-ansökan, säger Maryam Hansson Edalat, chef vid Avdelningen för forskningsstöd som berättar mer vad som händer i höst. 

Ester Pollack Foto: skärmdump 2017 Delmis webb-tv-inspelning

Negativ medierapportering om invandring överväger

I onsdags presenterades en ny rapport om hur invandringen speglas i svensk medierapportering. Ester Pollack, docent i journalistik, Stockholms universitet, medverkade som kommentator till studien.

Forskare studerar havsisens utveckling på Arktis Foto: Martin Jakobsson, Stockholms universitet

Medan det geopolitiska spelet om Arktis pågår - smälter isarna

Miyase Christensen, professor, och Tom Buurman, doktorand - båda vid Stockholms universitet - ger en lägesrapport av Arktis nuvarande situation tillsammans med KTH-forskaren Annika E. Nilsson.

Slumområde i Ghanas huvudstad Accra. 360-filmfoto: Fanny Renman och Martin Adlercreutz © 2017

Studenter granskar barnslaveri

JMK-studenterna Fanny Renman och Martin Adlercreutz rapporterar från Ghana, i en artikelserie som publicerats i Aftonbladet under sommaren. Reportagen producerades under våren 2017, på kursen Dokumentärt berättande, fjärde terminen.

Donald Trump Photo: Gage Skidmore © 2011 Flickr CC

Trump levererar sitt hat som utlovat

– Min president har släppt in extremisterna i den politiska värmen, skriver journalistikprofessor Christian Christensen på Aftonbladet Debatt.

Nils Funcke Foto: Okänd

Granskande journalistik riskerar att drabbas av nya lagen

I en artikel i Expressen på onsdagen varnar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke för att den granskande journalistiken riskerar att drabbas av det nya lagförslaget som regeringen tagit fram i syfte att komma åt kränkande personregister.

Montage: VMA-siren/Ester Pollack Foto: MSB/Fredrik Mårtenson

VIDEO: "Förtroendet för att man får den information man vill ha sjunker"

Efter att VMA-signalen gått ut av misstag över Stockholm i söndags kväll kommenterade igår forskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, beredskapskanalen P4:s reaktionsförmåga.

Teacher helping a student in her class Photo: Wavebreakmedia © 2015

Ledig tjänst: Universitetslektor i journalistik

Journalistutbildningen vid JMK befinner sig i en stark utvecklingsfas och vi söker därför en lektor som vill bidra till kvalitetsarbetet av undervisningen och som har erfarenhet av att också administrera undervisning.

Ester Pollack

VIDEO: "Brottsrapporteringen avspeglar inte brottsutvecklingen"

– Avspeglar brottsrapporteringen brottsutvecklingen? Det enkla och snabba svaret är nej, säger forskaren Ester Pollack, som på onsdagen diskuterade hur mediebilden av brottsligheten i våra städer ser ut.

Astrid Söderbergh Widding Foto: Stockholms universitet

VIDEO: #faktatillit ska motverka faktaresistens

I år ägnar Stockholms universitet tre seminarier i Almedalen till att diskutera hur faktatillit kan motverka faktaresistens. – Vi ser det som viktigt att gå ut och komma med ett motgift till faktaresistens, säger rektor Astrid Söderbergh Widding.

Nils Funcke

Funcke: UD borde JO-anmäla sig själva

– Nu borde naturligtvis UD gå till botten med det här och formellt tycker jag faktiskt anmäla sig själva för en granskning hos JO, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke till SR Ekot, efter att incidenten på Rosenbad.

fr.v. Noora, Vilde, Sana, Chris och Eva ur NRK:s tv-serie Skam Foto: NRK

Varför blir vi ledsna när SKAM tagit slut?

Igår sändes sista avsnittet av norska tv-serien SKAM. Idag förklarade Anja Hirdman i P1 Morgon varför vi får känslor av förlust och ensamhet när en tv-serie tagit slut.

Screen shot of The Guardian web page

"Trumps tystnad efter moskéattacken i London är talande"

På tisdagen gick professor Christian Christensen ut och kommenterade avsaknaden av tweets från Trump efter Londonattacken.

Sigurd Allern

"Svensk strid om litteraturprofessur: Vad krävs för en befordran?"

Professor emeritus Sigurd Allern föreslår i en krönika på universitetssajten Uniforum att nordiska universitetsmyndigheter bör samarbeta för att upprätta en gemensam nordisk standard för professorskompetens.

Blommor och ljus vid en grav Foto: Borislav Marinic © 2016 Mostphotos

Vad betyders kvinnors bloggande och stöd till sörjande på nätet?

Två forskare vid Stockholms universitet har undersökt vad bloggar om dödlig sjukdom och stödgrupper betyder för sörjande på nätet. Nu publiceras deras studie i tidskriften Feminist Media Studies.

Medierna borde inte låta Trump styra agendan

–Att dra sig ur klimatavtalet måste betraktas som ett utslag av skandalartad inkompetens, en fara för den nationella säkerheten och ekonomin, säger professor Robert Entman.

Professor Robert Entman Photo: George Washington University March 29, 2010

SvD: Medierna klarar inte av att bevaka Trump

–Journalisterna tror att de är tuffa mot Trump, men det enda de gör är att skriva om hans brister. Allt annat missar de, säger den amerikanske medieprofessorn Robert Entman till SvD idag.

Christian Christensen

Konservativa provokatörer hävdar de tystats

– Det är svårt att känna något medlidande när ärkekapitalister som Bill O’Reilly, Katie Hopkins och Sean Hannity plötsligt upptäcker att de själva fallit offer för företagsvärldens vildsinthet, säger Christian Christensen i en debattartikel.

Viktor Ahldén och Matilda Thorén Foto: Okänd

Studenter granskar utvisningar av homosexuella

Journaliststudenterna Matilda Thorén och Viktor Ahldén avslöjar den svenska asylpolitikens brutala konsekvenser för homosexuella asylsökande i QX- och Expressen-reportage.

Ambulans Foto: Baloncici © Mostphotos 2016

Professor varnar för upprepad visning av terrorklipp från Manchester

Journalistikprofessor Christian Christensen varnar för att upprepad visning av våldsamma videoklipp på tv och i sociala medier mest tjänar terroristernas syfte.

SvD:s nyhetsdesk - tv-redaktionen Foto: Malin Hoelstad/SvD

Chefredaktören blir viktigare i framtiden

Forskaren Turid Borgen förutspår att chefredaktörens roll kommer att få större betydelse i framtiden. Lyssna på Kulturnytts intervju med henne från igår.

Turid Borgen Foto: Okänd

Turid Borgen nybliven doktor i journalistik

Den 12 maj disputerade Turid Borgen med sin avhandling i journalistik "Mellan samhällsuppdrag och marknad". Hon har följt hur chefredaktörsrollen utvecklats i norska och svenska mediehus under 30 års tid.

fr.v. Noora, Vilde, Sana, Chris och Eva ur NRK:s tv-serie Skam Foto: NRK

AUDIO: Vi relaterar likadant till tv-karaktärer som till folk vi känner

– Vi verkar relatera nästan likadant till människor vi aldrig har träffat, aldrig kommer att träffa - som vi ser på en skärm - på samma sätt som vi faktiskt relaterar till folk runt omkring oss, säger Anja Hirdman till P3.

Dome of Visions

Masterstudent ställer ut på Dome of Visions

I höstas startade kursen Digitalt berättad journalistik – en experimentell kurs i dokumentärt berättande på masterprogrammet. Nu kommer ett av kursdeltagarnas slutarbeten visas på festivalen VR Sci Film, som hålls på KTH den 13 och 14 maj.

Nils Funcke Foto: Okänd

Hembesöksfilmen är inte ett brott

Nils Funcke kritiserar DN:s kulturchef Björn Wiman på Expressen Kultur och anklagar honom för att göra "det för lätt för sig i frågan om Nya Tider och Bokmässan".

Blomsterhav efter terrordåd, Sergels torg Publicerad: 2017-04-09 Foto: Magnus Fyhr © Mostphotos

Ester Pollack om mediernas terrorbevakning

Efter terrordådet fredagen den 7 april spreds felaktiga uppgifter av etablerade nyhetsmedier. Snart väcktes frågor om mediebevakningen. Flera medier intervjuade forskaren Ester Pollack om detta efter helgen.

Pulitzer-belönad journalist blir hedersdoktor

När Stockholms universitet nyligen utsåg årets hedersdoktorer för 2017 för att de på "ett utmärkande sätt bidragit till universitetets forskning och utbildning" återfanns Humanistiska fakultetens kandidat Susan Faludi, Pulitzer-belönade journalist och författare, bland pristagarna.

Fataneh Farahani gives the opening keynote at “A Second Home”, March 8, 2017. Photo: Martin Karlsson

Where is home?

Fataneh Farahani, Associate Professor at Stockholm University’s Department of Ethnology, Gender Studies and History of Religions, gave the opening keynote at the Global Media Café "A Second Home: Mediating Borders and Hospitality" on March 8, 2017.

Christian Christensen

'Last night in Sweden' was a figment of Trump's Fox News-inspired imagination

Read Professor Christian Christensen op-ed article in the Guardian about Trump's speech referring to 'Last night in Sweden'.

Christian Christensen

SVT: Christensen kommenterar gåtfulla uttalanden om Sverige

Hör professor Christian Christensen kommentera USA:s president Donald Trumps "Last night in Sweden-tal" i Florida i lördags - i gårdagens SVT Kulturnyheterna​.

Future president Donald Trump Photo: Lev Radin © Mostphotos

SR: Christensen om Trumps mörka Sverigebild

Hör Christian Christensen, professor i journalistik, Stockholms universitet, kommentera den mörka bild av Sverige som sprids i USA - i P1 morgon från söndag 19 februari.

Screen shot: © Bild 2017

Professor sees a pattern in fake news

Bild recently claimed that intoxicated Muslim men, most of them refugees, had formed a “rioting sex mob”. Only problem. The story was false.

Foto: Skärmdump dn.se/AP Photo Carolyn Kaster

DN: Så förändras medierna under Trump

– Både forskare och journalister tror vanligtvis att det existerar någon form av sanning, att det finns fakta som behöver samlas in för att bevisa eller underbygga något. Trump och hans följare tror inte det, säger professor Silvio Waisbord till DN.se.

Invandrarkvinnor med svenska flaggan Foto: Folmer © 2013 Mostphotos

Svårt förhindra spridning av falska rykten

– När ryktet väl en gång spridits tjänar det ingenting till att dementera, säger Christian Christensen professor i journalistik, Stockholms universitet, till franska tidningen Le Monde, angående den falska Sverigebild som sprids av konservativa medier utomlands.

Trumps populism hotar pressfriheten

Amerikanske professorn Silvio Waisbord besöker nu JMK och föreläser på onsdag om det nya medielandskapet i USA som präglas av den nyblivne presidenten Donald Trumps mediefientliga populism.

Foto: JMK, Stockholms universitet

Ny enkät visar hur många journaliststudenter som får jobb efter studierna

I JMK:s alumnenkät framgår det att 3 av 4 tidigare journaliststudenter, som svarat på enkäten, lyckats etablera sig direkt efter studierna.

PARIS, FRANKRIKE - 12 NOV 2016: Man läser tidningen Le Figaro Foto: © ifeelstock, 2016 Mostphotos

Professor till frontalangrepp mot Trump

– Människor bör inte respektera presidenten enbart grundat på det faktum att presidenten innehar just den positionen, skriver JMK-professor Christian Christensen i dagens Aftonbladet.

San Francisco gay pride Photo: Kobby Dagan © Mostphotos 2013

Manning sentence intended as a message

The long sentence of Manning was probably intended as "a message to other whistle-blowers thinking of doing the same thing", said professor Christian Christensen to BBC on Wednesday.

Sigurd Allern

Professor: En utmärkt svensk skandal

Journalistikprofessorn Sigurd Allern skriver i en nypublicerad krönika om Sveriges största forskningsskandal - Macchiarini-affären i hemuniversitetets egen nättidning Uniforum.

Ester Pollack

Stort intresse för kriminaljournalistik

Av Sydsvenskans 10 mest lästa artiklar om Malmö under 2016 handlade 8 artiklar om brott. Reportern Helena Stenkvist frågade medieforskaren Ester Pollack varför vi så gärna vill läsa om brott.

JMK student

Terminsstart JMK VT 2017

Välkommen till JMK våren 2017! På denna sida har vi samlat information för dig som sökt och blivit antagen till våra utbildningar

Anja Hirdman Meg 2013

Anja Hirdman i DN om reklam och genus

Allt fler företag använder feministiska förebilder i sina reklamkampanjer. Förhoppningen är att personerna ska ladda varumärket med positiva värderingar. Om detta skriver Dagens Nyheter (9/12) – i artikeln intervjuas Anja Hirdman, medieforskare vid JMK som har forskat kring reklam och genus.

Foto: Kentoh, Mostphotos

Professorns 6 bästa tips för snabb källkritik

Kan du se om en nyhet är sann eller falsk? Här får du de 6 bästa knepen för snabb källkritik. Lyssna på journalistikprofessor Christian Christensen i Nordegren & Epstein i P1 från igår.

Foto: skärmdump Expressen TV

TV: Statlig Star Wars-fest kostade 1 miljon

Notan för statliga myndigheten Svenska Kraftnäts vårfest med Star Wars-tema landade på över 1 miljon kr, avslöjar JMK-studenter och Expressen.

Foto: bild av dagens Expressen

JMK-studenter och alumn avslöjade miljonnota

Statliga myndigheten Svenska Kraftnäts vårfest med Star Wars-tema kostade skattebetalarna över 1 miljon kronor. Bakom avslöjandet stod 5 JMK-studenter och 1 alumn på Expressen.

sr tumme

"Jag längtar tillbaka till Damaskus" Dokumentär av tidigare student

Dokumentären sänds i SR P1 i programmet Tendens.

JMK först med 360-teknik i Norden

Som första journalistutbildning i Norden satsar JMK vid Stockholms universitet på den nya 360-tekniken. – Det är roligt att vi ligger framkant, säger Jesper Huor, lärare i Digitalt berättad journalistik.

Forskaren som analyserat ca 1000 UG-inslag

En ny avhandling av Magnus Danielson undersöker hur makten konstrueras och sedan granskas i undersökande Tv-journalistik.

Moçambique Foto: Olinchuk © 2010

Matilda Lann filmar med 360-teknik i Afrika

JMK-studenten Matilda Lann reser snart till Moçambique för att filma med den nya 360-tekniken.

Foto: Niklas Hellerstedt

AUDIO: Mina kompisar sa att Håkan skulle vara bra live

Man kunde vinna konsertbiljetter. Men det var fel plats, fel datum och det var nog egentligen inte nån tävling. Men allt var lagligt. Fast fel.

Foto: Okänd

Varför är det så pinsamt att tala om sex?

AUDIO: Lyssna på “Alla våra ligg” där vi ställer oss frågan varför det är så pinsamt att tala om sex? Ett reportage producerat av Hanna Brolund, journaliststudent som gått JMK:s radiokurs i höst.

Foto: Okänd

AUDIO: 200 km/h rätt in i glömskan

Har du hört talas om att tävla i pudelklippning? Hundra meter simning med hinder? Eller längdhopp med häst? Det är faktiskt grenar som har varit med i Olympiska spelen.

Foto: Okänd

Roland tror att det kommer att gå åt helvete

Att flytta ihop är det stora steget i vuxenblivandet. Men hindren är många. Speciellt om man kommer från ett annat land.

Åsa Sjöström Foto: Emma Larsson

Den blytunga bilden - betydelsen av bra bildjournalistik

Välkommen till fotograf Åsa Sjöström allmänna föreläsning om god bildjournalistik onsdag 7 december kl. 13 i JMK-salen.

Sveriges Radio Foto: skärmdump sr.se

Magnus Danielson i Vetandets värld

Idag medverkade Magnus Danielson i Vetandets värld där han berättade om sin forskning om SVT:s program Uppdrag Granskning.

Att publicera

Nils Funcke släpper ny bok om publicering

Yttrandefrihetsexperten och JMK-läraren Nils Funcke släpper en ny bok med titeln Att publicera.

Christian Christensen

SR: Filterbubblor och lögner

Vilken betydelse hade de sociala mediernas algoritmer, filterbubblor och falska nyhetshistorier för utgången av presidentvalet i USA? Hör professor Christian Christensen kommentarer i Vetandets värld.

JMKstudenter

Tidigare journaliststudenter var med och gjorde reportaget som gav Stora Journalistpriset

SVT-journalisten Bosse Lindquist tilldelades Stora Journalistpriset för Årets Avslöjande 2016. I gruppen bakom reportaget fanns tre tidigare journaliststudenter från IMS som gick ut våren 2015.

Foto: Sandnes1970, Mostphotos

Professor kritiserar Facebooks censurförsök

Igår kommenterade professor Christian Christensen, Institutionen för mediestudier, New York Times​ uppgifter om att Facebook​ sägs utveckla ett censurverktyg till Kina.

Foto: Telefónica in Deutschland © 2012 Flickr CC

Magnus Danielson nybliven doktor

I fredags 25 november disputerade doktoranden Magnus Danielson på sin avhandling "Den granskande makten" om SVT:s Uppdrag granskning. Nu kan han titulera sig filosofie doktor.

Skärmdump

VIDEO: Vad händer efter Medieutredningen?

Igår kväll diskuterade Publicistklubben, PK, vad som händer efter Medieutredningen som föreslår att presstödet förvandlas till mediestöd. 2 lärare och 2 tidigare studenter från JMK deltog i samtalet.

Stockholm University Play

VIDEO: Populism and the dangers of anti-liberal communication

Watch the recorded public lecture with professor Silvio Waisbord, George Washington University, from last Wednesday.

IMS VT18

Våra utbildningar våren 2018 - sök senast 16 oktober!

Forskningsdatabasen

Söker du en medieforskare?

På vår nya forskningssajt finns forskare, publikationer och projekt samlade. Hitta information enkelt via ämnen eller sökfunktionen.

Utbildning

Scheman för kurser på JMK
JMK:s intranät för kurser och scheman
Studiehandboken
Leading research

Forskningsnätverk

ET-puff

Hitta oss på Twitter